Meksički narkokartel izveo zračni napad na suparnike koristeći dron – VIDEO

Nekoliko meksičkih medija objavilo je šokantnu snimku koja prikazuje dron kako iz zraka ispušta eksplozivne naprave na protivnički kamp.

Videozapis za koji se čini da je snimljen iz iste bespilotne letjelice koja je bacala eksploziv bilježi veliki šator ispod, nekoliko trenutaka prije nego što ga je pogodila bomba. Nekoliko sekundi kasnije, desetak osoba vidi se kako bježe kako bi spasili svoje živote, a dron je potom ispustio još eksplozivnih naprava. Nekih 26 sekundi nakon drugog isječka, kamera pričvršćena na dron počinje se nasilno okretati, što neke navodi na zaključak da je na nju možda pucano sa zemlje.

Prema meksičkom izdanju španjolskih novina El Pais, bespilotnom letjelicom je upravljao Kartel Nove Generacije Jalisco (CJNG), a šator je pripadao suparničkom kampu u saveznoj državi Michoacan. Drugi mediji tvrde da je moćna kriminalna skupina ciljala lokalne građane koji su se usudili spriječiti da kartel zauzme teritorij. Najmanje jedna osoba navodno je zadobila ozljede uslijed napada, a napad koji je uhvatila kamera bio je samo jedan u nizu sličnih napada dronovima na tom području.

U prosincu je američka uprava za borbu protiv droga opisala CJNG kao „jednu od meksičkih najnasilnijih i najuspješnijih organizacija za krijumčarenje droge, koja je preplavila Sjedinjene Države fentanilom i metamfetaminom”. Rečeno je da je ometanje i uništavanje ove organizacije jedan od njezinih najvećih prioriteta, te je ponudila nagradu od 10.000.000 dolara za informacije koje bi dovele do hvatanja šefa kartela, Nemesia ‘El Mencha’ Oseguere Cervantesa.