U razdoblju od siječnja do kraja ožujka ove godine, u Meksiku su izvedene 852 pljačke vlakova, što je više nego u čitavoj 2017. godini, kad je zabilježeno 720 sličnih slučajeva.

Pljačke vlakova postale su pravi sigurnosni problem“, rekao je meksički kongresmen i bivši dužnosnik službe nacionalne sigurnosti Waldo Fernandez. „Zapanjujuće je da ovaj problem ne dobiva dovoljno pozornosti od strane savezne vlasti, te da nitko od predsjedničkih kandidata nije progovorio o tome.

Porast pljački vlakova, pa čak i njihovih otmica posljedica je uglavnom širenja djelovanja narkokartela, koji su uključeni ne samo u trgovinu drogom već i krijumčarenje ljudi, otmice i iznude.

U nedavnom slučaju, koji se zbio prošli mjesec u okrugu Orizaba u Veracruzu, skupina naoružanih razbojnika onesposobila je kočnice na kompociziji pri pokušaju da skrene vlak i ukrade dio pošiljke od 2.000 tona žitarica. Kompozicija se satojala od 4 lokomotive i 39 vagona, te je punih 10 kilometara putovala bez kočnica, dok se na posljetku nije sudarila s drugim vlakom.

U sudaru je uništeno ili znatno oštećeno 17 vagona i lokomotiva, poginuo je jedan strojovođa, te su četvorica ozlijeđena. Sudar je prouzročio i znatnu štetu van tračnica.

IZVORBreitbart