Meksiko: Predizborna kampanja odnijela 82 života

Prema izvješću konzultantske tvrtke za sigurnost Etellekt iz Mexico City-a, u dosadašnjoj predizbornoj kampanji za lokalne izbore u toj zemlji zabilježeno je 200 ozbiljnih napada na političke kandidate.

Kampanja koja je započela u rujnu prošle godine, a trajat će do kraja lipnja, već je odnijela 82 života. Napadi su se dogodili u 29 od 32 savezne države, a ponajviše u državama Puebla, Guerrero, Veracruz, Mexico State i Hidalgo.

Od 203 napada njih 173 bila su usmjerena prema samim političarima, a 30 napada bilo je usmjereno prema njihovim obiteljima. Samo u prošlih mjesec dana zabilježeno je 60 napada.

[do_widget id=text-53]

Ministar unutarnjih poslova Alfonso Navarrete izjavio je da je za većinu napada kriv organizirani kriminal koji određene političare vidi kao prijetnju za vlastite interese, te ih nasiljem želi razuvjeriti od kandidiranja za pozicije vlasti.

Tijekom 2016. godine, meksički gradonačelnici imali su 12 puta veću vjerojatnost od običnog građanina da budu ubijeni.

Organizirani kriminal može posumnjati da gradonačelnik surađuje s drugom skupinom, te stoga treba biti odmah uklonjen, ili se pak organizirani kriminal može osjetiti ugroženim zato jer gradonačelnik odbija surađivati, pa ga također žele maknuti s te pozicije“, rekla je Laura Calderon, stručnjakinja za organizirani kriminal u Meksiku.