Meksiko „zabranio“ upotrebu GMO kukuruza i upotrebu glifosata

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador odobrio je odluku kojom se zabranjuje upotreba glifosata – poznatog sastojka zlokobnog Monsantovog herbicida Roundup. Također je zabranjena i upotreba GMO kukuruza u prehrambenoj industriji.

Potez su naširoko pozdravili proizvođači organske hrane i zagovornici zaštite okoliša, zdravstva i socijalne pravde, koji taj potez pozdravljaju kao presudan za očuvanje meksičkih urođenih kukuruznih usjeva, nacionalne baštine i suverenosti hrane od prijetnje multinacionalnih prehrambenih korporacija.

U četvrtak je vlada objavila službenu uredbu u kojoj se navodi da će savezne vlasti za biološku sigurnost „opozvati i suzdržati se od davanja dozvola za puštanje genetski modificiranog sjemena kukuruza u okoliš“, izvještava novinska agencija Reforma.

Dekretom se napominje da je cilj odluke, koja je uslijedila nakon višemjesečnog neuspješnog odbijanja lobističkih skupina koje su predstavljale masovnu prehrambenu industriju, bio „pridonijeti sigurnosti i suverenitetu hrane i zaštititi„ domaći kukuruz, polja kukuruza, bio-kulturno bogatstvo, poljoprivredu zajednice, gastronomsko nasljeđe i zdravlje Meksikanaca.“

Ovaj potez ispunjava obećanja predsjednika Lopeza Obradora, popularno poznatog pod svojim inicijalima AMLO, da će sačuvati domaće sorte kukuruza od prijetnje GMO kukuruza.

Meksička vlada poduzela je posljednjih mjeseci brojne korake kako bi zaštitila preko 60 vrsta kukuruza razvijenih tradicionalnim i autohtonim poljoprivrednim metodama koje se, po zakonu, smatraju dijelom nacionalne meksičke prehrambene i kulturne baštine.

Autohtoni narodi u toj regiji uzgajali su prve sojeve kukuruza prije tisuće godina, ali multinacionalne korporacije preplavile su meksičko tržište sortama kukuruza koje su genetski modificirane kako bi se navodno oduprle određenim vrstama zaraza i nepovoljnim klimatskim uvjetima poput suše.

Iako potpuna zabrana glifosata još nije moguća u Meksiku – posebno usred velikog odbijanja lobista – savezne agencije moraju odmah zaustaviti „kupnju, upotrebu, distribuciju, promociju i uvoz glifosata ili agrokemikalija koje ga sadrže kao aktivni sastojak“.

Umjesto toga, moraju se koristiti „kulturološki prihvatljivim“ alternativama poput agrokemikalija s niskom otrovnošću i organskih proizvoda.

Međutim, zagovornici GMO-a poput Nacionalnog poljoprivrednog vijeća (CAN) tvrde da će zabrana uzgoja GMO kukuruza naštetiti poljoprivrednicima, dok će ograničavanje uvoza naštetiti meksičkom prehrambenom lancu.

Nedostatak pristupa proizvodnim mogućnostima dovodi nas u nepovoljan položaj u odnosu na naše konkurente, poput uzgajivača kukuruza u Sjedinjenim Državama“, rekla je glasnogovornica CNA-e Laura Tamayo, koja je ujedno i regionalna direktorica njemačke multinacionalne tvrtke Bayer AG, matične tvrtke Monsanta.

Glifosat je u središtu sigurnosnih problema u brojnim zemljama, a posljednjih je godina također bio u žarištu masovnih tužbi u SAD-u zbog kancerogenih učinaka herbicida Roundup, koji je Monsanto uveo 1974. godine.

U srpnju je Bayer pristao platiti čak 10,9 milijardi dolara za namirenje gotovo 100.000 tužbi u SAD-u koje navode da ta kemikalija uzrokuje vrstu raka krvi.