Meksiko: Zbog rastućeg nasilja sve veća potražnja za blindiranim vozilima

Foto: Reuters / Gustavo Graf

Meksički bogataši u sve većoj su potražnji za blindiranim vozilima, kao posljedica rastućeg vala nasilja u toj zemlji. Meksiko je dostigao rekordan broj od 25.000 ubojstava u 2017. godini, a prema svemu sudeći ova godina bi mogla biti još i gora.

Procjenjuje se porast od 10 posto u potražnji za blindiranim vozilima ove godine, što bi bila 3.284 nova vozila, navodi Reuters. Tržište ovih vozila uglavnom je rezervirano za meksičku elitu, koja je često i metom napada. Znatno je porastao i angažman tvrtki koje se bave osiguranjem i tjelesnom zaštitom.

Na meti razbojnika i otmičara naročito su novija i veća vozila, a sve češći su i vatreni okršaji policije i kriminalaca uslijed bijela dana.

Neki proizvođači automobila, kao što su Audi, BMW, Jeep i Mercedes, započeli su s proizvodnjom blindiranih vozila u svojim proizvodnim pogonima u Meksiku, što znatno pojeftinjuje njihovu cijenu u odnosu na angažman privatnih tvrtki koje pretvaraju obična vozila u blindirana nakon što ista izađu iz tvornice.

Unatoč tome, blindirana vozila i dalje su iznimno skupa, primjerice blindirani Audi Q5 ima minimalnu cijenu od 85.000 dolara.