Talijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je u nedjelju na nove, ravnopravnije odnose između Europe i zemalja podrijetla i tranzita migranata dok je sazvala sastanak na vrhu dvadesetak država, dužnosnika EU-a i međunarodnih organizacija s ciljem zaustavljanja tokova ilegalne migracije.

Jednodnevna konferencija inicijativa je Melonija koja ima za cilj učiniti Italiju liderom u rješavanju problema koji utječu na mediteranske nacije. Glavni među njima je migracija, budući da Italija održava stotine novih dolazaka dnevno na južnu granicu Europe, ali i energija jer Europa gleda u Afriku i Bliski istok kako bi trajno zamijenila ruske zalihe.

Skupine za ljudska prava vide sastanak, koji uključuje nacije iz sjeverne i podsaharske Afrike, kao i Bliskog istoka, kao stvaranje budućeg plana i brinu se da će to dovesti do antimigrantskih politika koje stavljaju na Afriku teret da Afrikance drži podalje od Europe.

Meloni je na otvaranju sastanka rekla da je arogancija Zapada vjerojatno stala na put rješenjima pitanja migranata. Predložila je četiri glavna pravca buduće suradnje: borba protiv kriminalnih organizacija koje krijumčare migrante, bolje upravljanje tijekovima migranata, podrška izbjeglicama i pomoć zemljama podrijetla.

“Zapad je prečesto ostavljao dojam da je više zainteresiran za davanje lekcija nego za pružanje pomoći”, rekla je Meloni. “Vjerojatno je ta nepouzdanost ta koja je otežala napredak u pronalaženju rješenja.”

Rekla je da bi bilo više prostora za legalnu migraciju kad bi se tokovima bolje upravljalo.

“U eri u kojoj se toliko pozornosti pridaje pravu na migraciju, ne obraćamo dovoljno pozornosti na pravo da ne budemo prisiljeni emigrirati, da ne budemo prisiljeni napustiti vlastite domove, da ne budemo prisiljeni napustiti svoju zemlju i napustiti članove obitelji u potrazi za novim životom.”

Konferencija se održava u kontekstu migranata koji se vraćaju iz Tunisa u Libiju, gdje su zaglavljeni u pustinji.