Račun fiktivnog 14-godišnjeg dječaka kojeg su izradili istraživački novinari kako bi ispitali širenje pedofilije u švedskoj LGBT zajednici zaprimio je preko 100 prijedloga, između ostalog od strane „ključne osobe u zajednici Pridea“ te dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova.

Menadžer Pridea u Stockholmu uhvaćen je u pedofilskom skandalu u kojem su novinari listaSvenska Dagbladet izradili lažni profil tinejdžera pod imenom „David“ kako bi ispitali širenje zlostavljanja djece na LGBT forumima.

Prema pisanju lista, više od 100 muškaraca kontaktiralo je „Davida“ kada su saznali da je on 14-godišnjak. U roku od nekoliko minuta, seksualni pozivi počeli su „bujati“, navodi Svenska Dagbladet.

Jedan od ljudi koji su dogovorili sastanak s izmišljenim dječakom bio je menadžer Stockholmskog Pridea, kojeg su novine opisale kao „ključnu osobu u (gay) Pride pokretu.“ Prema pisanju lista, čovjek je s dječakom pričao o BDSM seksu i obećao mu da će ga „svemu naučiti“. Također je postavljao intimna pitanja o seksu i opisao se kao „dominantan“, izražavajući svoju želju da upozna dječaka zbog seksa. Dotični je također zamolio „Davida“ da pošalje fotografije i videozapise svoga tijela.

Upravni odbor i uprava Stockholm Pridea trenutno nemaju saznanja o povezanosti čovjeka u članku i Stockholm Pridea. Ako se ispostavi da je to osoba koja radi unutar naše organizacije, odmah ćemo poduzeti oštre mjere. Mi sada interno istražujemo to pitanje“, stoji u priopćenju Stockholm Pridea, ističući kako djelovanje čovjeka predstavlja nezakonitu radnju.

Svenska Dagbladet identificirala je drugog čovjeka koji je pokušao susresti se s Davidom na trgu Sergelsa Torga kao višeg menadžera u Ministarstvu vanjskih poslova, koji je, međutim, odbio komentirati informacije.

Švedska ima najviše LGBT festivala ponosa po glavi stanovnika bilo kojeg mjesta na svijetu, a preko 30 različitih proslava odvija se diljem zemlje. Najveća i najpoznatija je Stockholm Pride, najveća LGBT proslava u Skandinaviji od 1998. godine.

Švedska LGBT zajednica uživa podršku vodećih političara i političkih stranaka u zemlji, najviše visokih dužnosnika, pa čak i ključnih institucija kao što su Oružane snage i policija.