Novi pravilnik o mentorstvu mladim liječnicima previđa da mentorski nadzor njihova rada nije obvezatan.

Pravilnik o nadzoru rada liječnika bez specijalizacije već je prošao javnu raspravu, a u lipnju se očekuje konačan prijedlog. U pravilniku se navodi da rad mladih liječnika koji nakon završenog studija kreću s radom u području obiteljske medicine, hitne pomoći ili hitnog bolničkog prijma, neće morati biti pod nadzorom iskusnih liječnika, prenosi Večernji list.

Iako mentorstvo nije ukinuto ili zabranjeno, ono više neće biti obvezno, što evidentno ugrožava živote pacijenata, ali i rad mladih liječnika.

Nataša Ban Tokić, obiteljska liječnica i mentorica, izjavila je za Večernji list: „Od obiteljske se medicine očekuje da riješi 80 posto zdravstvenih problema i, premda mladi liječnici na našim fakultetima steknu dobra znanja, ne vidim kako će bez adekvatnog staža steći iskustvo i sigurnost potrebnu za kvalitetan rad. Osobito u aktualnom trenutku kada je obiteljska medicina organizacijski i kadrovski prenapregnuta.

Iskusni liječnici upozoravaju da obiteljski liječnici kroz sedam do osam minuta donose odluku o pacijentu. Međutim, nova odluka rezultirat će većim brojem uputnica za dodatne pretrage, što će značiti dodatne liste čekanja i dodatne troškove za ionako poluraspadnuto zdravstvo.

I sami smo svjedoci da liječnici često pokrivaju više ambulanti, a nerijetko se moraju baviti raznim administrativnim poslovima u nedostatku pratećeg osoblja. Istovremeno, HZZO već neko vrijeme budno prati svako propisivanje lijekova, bolovanja ili bilo kakav drugi oblik troška, prijeteći kaznama za moguće propuste.

Kroničan je i nedostatak mentora, posebice u nekim županijama, što dovodi do bizarnih postavljanja dijagnoza preko telefona ili interneta.

Neki liječnici najavili su svoje protivljenje ovoj odluci te odbijanje mentoriranja na krajnje apsurdan način.