Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) dodijelio je nagradu bivšoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel za njezino postupanje s imigrantskom krizom 2015., pohvalivši je jer je prihvatila više od milijun tražitelja azila.

Filippo Grandi, UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, pohvalio je bivšu njemačku čelnicu rekavši: “Pomažući više od milijun izbjeglica da prežive i ponovo se izgrade, Angela Merkel je pokazala veliku moralnu i političku hrabrost.”

“Bilo je to pravo vodstvo, pozivajući se na našu zajedničku ljudskost, čvrsto stojeći protiv onih koji su propovijedali strah i diskriminaciju. Pokazala je što se može postići kada političari poduzmu ispravan smjer djelovanja i rade na pronalaženju rješenja za svjetske izazove, a ne jednostavno prebacuju odgovornost na druge”, dodao je Grandi prema priopćenju UNHCR-a.

Prema pisanju austrijskih novina Kronen Zeitung, nagrada koju je primila Merkel dolazi i oko 150.000 dolara u gotovini.

UNHCR je također pohvalio Merkel za “programe zapošljavanja i integraciju u tržište rada” tražitelja azila, no podaci iz 2019. otkrili su da je čak 65 posto tražitelja azila koji su došli tijekom migrantske krize ostalo nezaposleno.