Merkel dodijeljeno najviše odličje za zasluge u vođenju Njemačke države

Foto: Michael Kappeler

Bivšoj kancelarki Angeli Merkel u ponedjeljak je dodijeljena najveća njemačka čast za zasluge unatoč upitnom naslijeđu uključujući uvod u europsku migrantsku krizu i ostavljajući svoju zemlju u stanju ovisnosti o Rusiji nakon njezina neuspješnog pokretanja zelene energije.

U Njemačkoj svaki savezni kancelar nakon prestanka dužnosti dobiva Savezni križ za zasluge, međutim na saveznom je predsjedniku da odredi koju će od osam razina zasluga kancelar dobiti. U ponedjeljak je objavljeno da će kancelarka Angela Merkel dobiti najviši orden za zasluge, “Veliki križ” za svojih 16 godina na dužnosti.

Čast je dodijeljena samo još dvojici kancelara, Konradu Adenaueru, koji je nadgledao zapadnu integraciju Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, i Helmutu Kohlu, koji je vodio zemlju kroz ujedinjenje nakon pada Berlinskog zida. Prestižna nagrada dodijeljena je i šefovima stranih država, uključujući ruskog Mihaila Gorbačova, francuskog ratnog vođu Charlesa de Gaullea te vođu Baršunaste revolucije i posljednjeg predsjednika Čehoslovačke Vaclava Havela.

Odluka da Merkel oda počast od sadašnjeg predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera – njezinog dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova koji je vodio katastrofalnu nacionalnu politiku prema Rusiji – izazvala je kontroverze, a mnogi su ukazivali na njezin neuspjeh, posebice u energetici i imigraciji.

Čak je i vodeći član njezine bivše političke stranke, potpredsjednik CDU-a Carsten Linnemann rekao da, iako je Merkel imala neke “velike zasluge”, priznao je da su “pogreške također bile napravljene, čak i očigledne”.