Američki diplomati i predsjednik Donald Trump u više su navrata plasirali ideju o prebacivanju dijela od oko 35.000 američkih vojnika smještenih u Njemačkoj u Poljsku. Najava je uslijedila zbog toga što su njemačke vlasti navodno odbile povećanje obrambenog proračuna prema NATO-ovom cilju od 2 posto BDP-a zemlje.

U razgovoru s novinarima nakon sastanka s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedom u Berlinu u srijedu, njemačka kancelarka Angela Merkel navela je da postoje, kako sama kaže, neki „dobri razlozi“ da američke trupe ostanu u Njemačkoj.

Mislim da Njemačka ima dobra područja za razmještanje američkih vojnika“, rekla je Merkel, napominjući kako je Njemačka „uložila mnogo“ u razvoj potrebne infrastrukture u tim područjima, prenosi Sputnik.

U okviru prijateljskih pregovora, pozdravljamo prisutnost američkih trupa ovdje. Postoje dobri razlozi za smještanje [američkih trupa] u Njemačku, a istovremeno znamo da se moramo potruditi da Bundeswehr postane učinkovitiji“, dodala je Merkel, odgovarajući na kritike SAD-a u vezi s njemačkim troškovima obrane.

Njemački proračun za obranu trebao bi doseći 1,36 posto BDP-a ove godine. Tijekom konferencije za novinare, Merkel je spomenula da će Njemačka povećati rashode za obranu do 1,5 posto do 2024., ali je naglasila da su te obveze preuzete pod Trumpovim prethodnikom Barackom Obamom i dizajnirane da udovolje njemačkim „vlastitim interesima“, a ne onima bilo koje strane sile.

Razgovor o premještanju američkih trupa u Njemačku u susjednu Poljsku počeo je prošli tjedan, kada je nedavno imenovana američka veleposlanica u Poljskoj Georgette Mosbacher izjavila da, za razliku od Njemačke, Poljska već troši dva posto svog BDP-a na obranu. „Pozdravljali bismo američke trupe u Njemačkoj da dođu u Poljsku“, napisala je.

Dan kasnije, u intervjuu njemačkim medijima, američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell oštro je kritizirao Berlin zbog njegove ‘niske’ vojne potrošnje, rekavši da je „stvarno uvredljivo očekivati“ da američki porezni obveznici nastave plaćati njemačku obranu, dok Berlin nastavlja „svoj trgovinski višak koristiti u domaće svrhe.

Njemačka je vojska odgovorila na primjedbe američkih dužnosnika rekavši da „prisustvo naših američkih saveznika“ na njemačkom teritoriju „za nas mnogo znači.

Međutim, neki zastupnici oporbe, uključujući zastupnika marksističke stranke Lijevih Dietmara Bartscha, pozvali su SAD da krene naprijed sa svojim prijetnjama, dodajući da bi američka vojska trebala ponijeti svoje nuklearno oružje sa sobom.

Američke trupe su u Njemačkoj stacionirane od kraja Drugog svjetskog rata, kada su SAD, Velika Britanija, Francuska i Sovjetski Savez podijelili zemlju na četiri okupacijske zone. Zapadne okupacijske zone na kraju su spojene, sa Saveznom Republikom Njemačkom formiranom 1949. godine, dok je istočna zona koju je okupirao SSSR nekoliko mjeseci kasnije postala Istočna Njemačka.

Godine 1994. bivša sovjetska vlast dovršila je povlačenje iz Njemačke nakon ujedinjenja. Američke su snage ostale i u Njemačkoj su stacionirane gotovo tri četvrtine stoljeća.