Merkel obećala Erdoganu plaćanje ucjene, Turska zatvorila granice, ali ne i za izlaz imigranata

Gotovo mjesec dana nakon što su željele izazvati novu invaziju ilegalnih imigranata na Europu, turske vlasti odlučile su zatvoriti granice zbog širenja korona virusa. Međutim, zabrana ulaska ne odnosi se na imigrante koji iz Turske žele ući u Europu.

Vlasti su zatvorile kopnene granice ovaj tjedan u regiji Evros u blizini grada Kastanies, ali ne prije nego li su imigranti izveli još jedan pokušaj proboja grčke granice noć ranije.

Prema pisanju grčkog lista Proto Thema, imigranti su potpomognuti turskom policijom napali grčku granicu, pri čemu je korišten suzavac i ostali priručni materijali. Međutim, napad je odbijen.

Ipak, zatvaranje granice prema Grčkoj ne odnosi se na mogućnost prolaska imigranata koji iz Turske žele prijeći u Grčku, piše portal Novinky.

Odluka turske vlade da zatvori granicu došla je u srijedu u ponoć, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel obećala platiti novu ucjenu Turskoj da zadrži imigrante u svojim granicama.

Grčko izvješće objavljeno početkom tjedna navodi da je otkako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan krajem veljače potvrdio otvaranje granice prema Europi, preko 50.000 imigranata pokušalo ilegalno prijeći u Grčku, a 410 ih je uhićeno.

Mnogi su izrazili bojazan od širenja koronavirusa među imigrantima koji pokušavaju ući u Grčku, a ti su se strahovi potvrdili kada je utvrđeno da je imigrant na grčkom otoku Lesbos doista zaražen zlokobnim virusom.

Kao rezultat, svi kampovi na otoku stavljeni su u blokadu, a imigrantima je određeno da ih ne napuštaju.

U međuvremenu, organizacija Liječnici bez granica (MSF) pozvala je grčku vladu da imigrante preseli iz otočkih kampova na grčko kopno.

Grčka medicinska koordinatorka MSF-a dr. Hilde Vichten rekla je da su sanitarni uvjeti u kampovima nezadovoljavajući i da je savršeno mjesto za širenje virusa, govoreći: „Bilo bi nemoguće obuzdati epidemiju.