Angela Merkel u ponedjeljak je potvrdila kako će Njemačka primiti dodatnih 10.000 imigranata do jeseni 2019. u sporazumu s UNHCR-om, a kako bi se riješio problem „ilegalne imigracije“.

Prema trenutnom programu preseljenja, Njemačka će primiti 10.000 izbjeglica,“ izjavila je Merkel na zajedničkom sastanku s povjerenikom UNHCR-a Filippom Grandijem, prenosi The Local.

Kao razlog ovom potezu Merkel je navela kako Njemačka podržava napore da se „spriječi ilegalna imigracija te da ju se zamijeni kroz legalne mogućnosti.

Povjerenik za imigraciju EU Dimitris Avramopoulos prošlog je tjedna izjavio kako se među tih 10.000 imigranata nalaze oni sa sjevera Afrike te sa Bliskog istoka.

Grandi je njemačkim vlastima zahvalio i na trostruko većoj financijskoj podršci UNHCR-u tijekom posljednje tri godine. Samo prošle godine, Njemačka je ovoj agenciji dala 477 milijuna dolara.

Program dobrovoljnog povratka imigranata u potpunosti razotkrio obmanu o „izbjeglicama“

EU se općenito složila s UNHCR-ovim prijedlogom prihvata 50.000 imigranata, uglavnom sa sjevera Afrike, pri čemu Europska komisija zemljama domaćinima nudi podršku od pola milijarde eura.

Neke od njemačkih pro-imigracijskih organizacija kritizirale su potez uz tvrdnju da je brojka premalena.

U isto vrijeme, UNHCR je pod svojim okriljem vratio stotine tisuća imigranata iz Libije u Nigeriju i druge afričke zemlje, kao što je i u Afganistan iz Pakistana vratio gotovo milijun afganistanskih izbjeglica.

Pod okriljem UN-a u sigurni Afganistan vraćeno 650.000 izbjeglica iz Pakistana