Nijemci će morati ograničiti kontakte na minimum, rekla je kancelarka Angela Merkel, objavivši da se nacionalna blokada Covid-19 pooštrava i produžuje do kraja siječnja, iako dosadašnje restrikcije nisu donijele nikakvo poboljšanje.

Moramo strože ograničiti kontakt … Molimo sve građane da ograniče kontakt na apsolutni minimum“, rekla je Merkel novinarima u utorak.

Trgovine, barovi i restorani u Njemačkoj, kao i škole, ostat će zatvoreni barem do kraja siječnja, najavila je Merkel, nakon video konferencije s čelnicima 16 saveznih država u zemlji. Vlada namjerava smanjiti stopu zaraze na manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika prije nego što se ukinu bilo kakva ograničenja.

Nema razloga da se popusti“, rekao je premijer Saske Michael Kretschmer tijekom zajedničke konferencije za tisak s kancelarkom, dodajući da je Njemačka usred „najtežih, najtežih mjeseci pandemije“.

Povrh postojećih ograničenja, okupljanja će sada biti ograničena na članove jednog domaćinstva i samo na jednu osobu izvan njega. Prije se moglo okupiti do pet ljudi iz dva različita domaćinstva.

Nekoliko regija s posebno visokim stopama zaraze sada će biti proglašeno takozvanim žarištima epidemije. Čim stopa zaraze dosegne 200 slučajeva na 100.000 tamošnjih ljudi, kretanje će biti ograničeno na radijus od 15 kilometara od domova na tjedan dana. Pravila bi se odnosila samo na „nebitna putovanja“.

Merkel je nove mjere nazvala „opravdanima, iako su teške“. Vlada bi također trebala pregledati trenutno dogovorenu politiku 25. siječnja.

Njemačka je djelomično zaključavanje uvela još u studenom, a dodatno je pooštrila sredinom prosinca zatvaranjem škola i trgovina, kada početne mjere nisu dale očekivane rezultate.

Broj navodnih infekcija nastavio je rasti tijekom prosinca, dosežući rekord od gotovo 50.000 novih slučajeva dnevno 30. prosinca, da bi početkom siječnja pao na dnevni prosjek između 10.000 i 12.000. Ipak, brojevi ostaju znatno iznad ciljanih brojki koje je postavila vlada.