Merkel: „Svatko tko živi u Njemačkoj je Nijemac“

Njemačka kancelarka suočila se s kritikama nakon izjave da se svatko tko trenutno živi u Njemačkoj može smatrati Nijemcem. Drugim riječima, čak i preko milijun ljudi koji su došli u Njemačku u proteklih godinu-dvije, mogu se smatrati Nijemcima.

Nema opravdanja da manji dio našeg društva odlučuje tko je dio našeg naroda, naš narod je svatko tko živi ovdje“, izjavila je Merkel.

Merkel je pritom aludirala na kampanju njemačke stranke AfD, žestokog protivnika vladine pro-imigracijske politike.

Merkel je pritom koristila izraz „Volk“, koji zapravo znači „narod“ u etničkom smislu te riječi. Merkel tim pristupom praktički negira postojanje Nijemaca kao naroda i zasebne etničke skupine.

Njemačka riječ „Volk“ je navodno „kontroverzna“ riječ, tako bar kažu. Naime, kao sasvim uobičajenu riječ za „narod“ koristili su ju svi režimi kroz povijest, pa tako i nacistički režim koji je često koristio riječ „Volk“ u svojim promidžbenim nastojanjima.

Riječ Volk u posljednje vrijeme pokušava rehabilitirati njemačka stranka AfD, njena predsjednica Frauke Petry po tom pitanju je nedavno izjavila: „Moramo konačno zauzeti razuman i normalan stav glede naše nacije i termina kao što je Volk, i riječi koje su izvedene iz njega. Njemačka mora tom izrazu dati pozitivne konotacije.

Izvor: Breitbart, Tribun