Merkel: Svi se slažu oko uvođenja „Covid putovnica“, a necijepljene se ne smije diskriminirati sve dok ih je više od cijepljenih

Objavljeno:

Kada broj cijepljenih bude veći od necijepljenih, potonje će se smjeti diskriminirati?

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je tijekom virtualnog sastanka država članica EU u četvrtak da unutar Europske unije postoji jednoglasni dogovor o uvođenju putovnica za cijepljene protiv koronavirusa.

Merkel je rekla da su se „svi složili da nam treba digitalni certifikat o cijepljenju“, nakon sastanka europskih čelnika.

Ona je rekla da bi se takav sustav mogao primijeniti već na ljeto, ali je ustvrdila da uvođenje takve putovnice „ne znači da smiju putovati samo oni koji imaju putovnicu za cijepljene“, navodi njemačka televizija DW.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je izraelsku provedbu „zelenih propusnica“, sustava u kojem vlada prati i dokumentira povijest cijepljenja pojedinca kako bi mu olakšala putovanja ili posjet sinagogama, kazalištima, koncertima ili teretanama.

Iako do sada unutar EU nije postignut dogovor o standardiziranom sustavu, von der Leyen je rekla da Komisija radi na stvaranju „prolaza za interoperabilnost između nacija“.

Predsjednica EU istaknula je da će države članice „morati djelovati brzo“ kako bi primijenile „Covid putovnice“ prije ljeta. Do danas je Europska unija cijepila samo osam posto svog stanovništva, u usporedbi s gotovo 30 posto u Britaniji.

Necijepljenje značajnog dijela stanovništva dovelo je do zabrinutosti da bi „Covid putovnice“ mogle biti diskriminirajuće. Angela Merkel priznala je to isto ovog tjedna, rekavši: „Sve dok je broj cijepljenih još uvijek toliko manji od broja koji čekaju na cijepljenje, država ne bi smjela drugačije tretirati te dvije skupine.

Južne države članice EU, poput Španjolske, Italije i Grčke, zalažu se za usvajanje „Covid putonica“, kako bi se olakšalo putovanje i osnažio njihov turizam. Za zemlje poput Grčke, turizam je glavni dio njihovog domaćeg gospodarstva, a zaustavljanje koronavirusa bilo je poražavajuće.

Druge zemlje, poput Francuske, izrazile su zabrinutost zbog diskriminacije, kao i zbog nedostatka dokaza mogu li cijepljene osobe i dalje prenositi koronavirus.

Zamjenik grčkog premijera Akis Skertsos rekao je da sustav „Covid putonica“ navodno „uopće nije diskriminirajući“, tvrdeći da bi necijepljeni ljudi i dalje mogli posjetiti Grčku, ali da će se suočiti s oštrijim ograničenjima poput prisiljavanja na testiranje i sammoizolaciju po dolasku, što navodno – nije diskriminacija.

Grčka, koja je već potpisala sporazum s Izraelom o otvaranju vrata onima koji imaju „zelene propusnice“, navodno je u pregovorima s Velikom Britanijom o potpisivanju sličnog sporazuma.

Povezani članci

Posljednje objavljeno