Merkel zahtjeva od njemačkih poduzeća da čim prije zaposle nekvalificirane imigrante

ggg

Kancelarka Merkel izjavila je da Njemačka mora iznaći adekvatno rješenje za integraciju imigranata u tržište rada, nakon sastanka sa vodećim njemačkim tvrtkama, koje su do sada zaposlile samo stotinjak imigranata od njih milijun koliko ih je u zemlju pristiglo prošle godine.

Merkel, koja se bori za svoj politički opstanak zbog svoje politike „otvorenih vrata“, sazvala je najavljeni sastanak vodećih njemačkih tvrtki u Berlinu, kako bi ih „ošpotala“ zbog nedostatka inicijative u procesu integracije, te kako bi izmjenili ideje o poboljšanju integracije imigranata u tržište rada.

Većina tvrtki opravdanje nalazi u nekvalificiranosti imigranata, njihovom slabom poznavanju njemačkog jezika, te neizvjesnosti glede ostanka samih imigranata u Njemačkoj zbog njihovog nerješenog statusa.

Merkel je izjavila da će se donijeti pravna rješenja, ukoliko to bude potrebno kako bi se ubrzao taj proces. „Mnogi se još nalaze na tečajevima integracije ili čekaju da započnu s njima. Stoga mislim da moramo biti strpljivi, ali da istovremeno moramo nalaziti adekvatna rješenja situacije.“

Istraživanje koje je prošlog tjedna proveo Reuters, pokazalo je da se do sada zaposlilo samo 63-oje imigranata. Od njih 63, ukupno 50 ih je zaposleno u tvrtci Deutsche Post DHL na poslovima razvrstavanja i dostave pošte.

S obzirom da oko 80 posto tražitelja azila nema adekvatne kvalifikacije niti znaju tečno njemački jezik, dali smo im poslove koji ne zahtjevaju tehničke vještine niti traže interakciju na njemačkom jeziku“,rekli su u Deutsche Post DHL-u.

Generalni direktor Deutsche Post-a, Frank Appel, izjavio je ovaj tjedan da je tvrtka zaposlila još novih imigranata, čime se brojka zaposlenih popela na 102.

Untitled-1

Neke od tvrtki izjavile su da smatraju kako je diskriminirajuće pitati svoje buduće zaposlenike o njihovoj migrantskoj prošlosti, tako da zapravo niti ne znaju jesu li zaposlili nekog od novopridošlih „izbjeglica“ ili ne.

Ono što je već odavno postalo jasno jest da je početni optimizam glede ideje da će migrantski val potaknuti rast gospodarstva i olakšali potražnju za radnom snagom u Njemačkoj (za koju se predviđa da će se smanjiti za 6 milijuna do 2030. godine), apsolutno splasnuo. Već upravo suprotno, prema izjavama vodećih ekonomskih stručnjaka, situacija postaje ogroman financijski teret.

Zapošljavanje izbjeglica nije rješenje za nedostatak radne snage“, kazao je glavni direktor industrijske grupacije Thyssenkrupp, Heinrich Hiesinger, tijekom posjeta njemačkog predsjednika.

Izvor: Breitbart