Merkelin CDU podbacio na izborima u Berlinu

merkel_3573996k

Stranka CDU, njemačke kancelarke Angele Merkel, pretrpjela je drugi za redom izborni poraz u samo dva tjedna, osvojivši najmanje glasova do sada u Berlinu.

Dobar dio glasača okrenuo se AfD-u, koji je sa svojih 12,9 posto osvojenih glasova ušao u deseti od ukupno šesnaest regionalnih parlamenata.

Godinu dana prije nacionalnih izbora, rezultat je duboko uzdrmao CDU, u vrijeme kada se javljaju i neslaganja njenih koalicijskih partnera glede njene politike, posebno bavarskog CSU-a.

Bavarski CSU-ov ministar financija, Markus Söder nazvao je ovaj poraz „drugim pozivom na uzbunu“ u dva tjedna.

CDU je već poražen pred dva tjedna na regionalnim izborima Mecklenburg-Vorpommern, što je pojačalo negodovanje CSU-a i zahtjeve za pooštravanjem migracijske politike. CSU traži ograničavanje broja primljenih izbjeglica na 200.000 godišnje, što je Merkel odbila.

reklama

CDU je u Berlinu osvojio 18 posto glasova, za razliku od 23,3 posto na posljednjim izborima 2011. godine.

Socijaldemokrati (SPD) su također izgubili dio podrške, pali su sa 28,3 posto na 22,4 posto glasova, no i dalje su relativni pobjednici izbora.

Zeleni su osvojili 15,9 posto, dok je ljevičarska stranka Linke osvojila 15,7 posto glasova.

AfD, koji je osnovan 2013. godine, te još nije sudjelovao na izborima u Berlinu, osvojio je 12,9 posto glasova, te je time ostvario daleko najveći napredak među strankama.

Od nule na 12 posto, to je jedinstveno za Berlin. Velika koalicija je počela gubiti, ne još na nacionalnoj razini, ali i to će se dogoditi sljedeće godine“, rekao je AfD-ov kandidat Georg Pazderski.

Izvor: Reuters