Meso bez ubijenih životinja i povrće bez sunca i pesticida

© Growing Underground

Znanstvenici već godinama rade na istraživanjima prema kojima su došli do zaključka da se meso može „uzgojiti“ od matičnih stanica životinja. Jednako tako, otkrivene su i neke nove metode uzgoja povrća, uz manju potrošnju vode i bez – pesticida, piše portal Znanost.

S obzirom na učestali rast broja stanovnika na Zemlji, već desetljećima slušamo neumorne priče o problemima prehanjivanja tako velikog broja ljudi. Međutim, ovo pitanje odmah povlači priču o „interesnim skupinama“ i što će njima odgovarati.

Jedna od tvrtki koja se bavi proizvodnjom mesa je Memphis Meats, ali ona kao dio svojeg proizvodnog asortimana nudi i meso koje proizvodi bez ubijanja životinja. Kao novu metodu proizvodnje takvog mesa oni koriste matične stanice životinja.

Tom metodom se u proizvedenom mesu može odrediti sadržaj masnoća, a budući da je uzgoj mesa pod „kontrolom“, takvo meso ne mora sadržavati antibiotike, patogene i ostale štetne sastojke koji se koriste u konvencionalnoj proizvodnji.

Memphis Meats je svoju metodu odmah usmjerila na proizvodnju govedine, svinjetine i peradi, a tvrde kako očekuju da će kroz pet godina s ovakvim mesom izaći na svjetsko tržište.

Proizvodnja povrća također već godinama nije onakva kakvom ju većina smatra. Naime, brojne poljoprivredne farme u svijetu nalaze se usred gradova, nerijetko i u njihovom podzemlju, kao što je recimo jedna takva u Londonu.

Ovakve farme mogu proizvesti i do 100 puta više hrane nego one klasične, a da pritom koriste 95% manje vode, te ono najvažnije – nema pesticida. Razlog tome su kontrolirani uvjeti proizvodnje koju prate gomile senzora, a koji bilježe detalje o rastu povrća.

Proizvodnja povrća u gradu dakako nosi i svoju veliku prednost po pitanju brze dostupnosti, a time i svježine.

Dakako, sve ovo po običaju treba uzimati s rezervom dok pouzdane institucije ne pokažu da su ove tvrdnje doista istinite. Postavlja se također i pitanje cijene ovih proizvoda, s obzirom na korištenje nekih naprednih tehnologija u proizvodnji. Sve u svemu, budućnost po pitanju hrane bi mogla biti vrlo zanimljiva.