Osobni podaci poput telefonskih brojeva, kućnih adresa kao i privatnih poruka njemačkih političara, novinara i pojedinih slavnih osoba otuđeni su u hakerskom napadu i objavljeni na Internetu.

Neke od vodećih političkih ličnosti, poput Angele Merkel, također su bili metom hakerskog napada od strane nepoznatih osoba. Kontakti, kućne adrese, osobni razgovori i poruke objavljeni su na nekoliko različitih foruma i platformi, prenosi Bild.

Zbog činjenice da su neki od servera dotičnih web stranica i platformi izvan Njemačke, otežava njemačkim vlastima uklanjanje ovih informacija.

Ministrica pravosuđa Katarina Barley nazvale ovaj čin „ozbiljnim napadom“ na demokraciju.

Među ukradenim podacima pojavile su se i fotografije osobnih iskaznica, pisama, pa čak i kreditnih kartica. Ipak, vlasti tvrde kako navodno nikakvi osjetljivi dokumenti nisu izašli u javnost.

Zanimljivost je da među metama nema nikog iz kvazi-desničarskog AfD-a, a Savezni ured za informatičku i tehničku sigurnost (BSI) potvrdio je krađu podataka.

Neke od meta napada bili su i novinari državnih televizijskih postaja ZDF i ARD.

Njemačka obavještajna služba trenutno radi na istrazi odakle je došao napad, a u sve je uključena i Savezna kriminalna policija.