MI5 godinama blokirao uhićenje radikalnog propovjednika i zagovornika ISIL-a

57bab987c3618884438b457b

Službenici protuterorističkog odjela policije u više navrata su blokirani od strane britanske obavještajne služe MI5 u pokušajima istrage i uhićenja utjecajnog radikalnog propovjednika Anjema Choudrya.

Prošlog tjedna, Choudry je osuđen zbog javne potpore Islamskoj Državi. Nakon presude, otkriveno je da je ovaj bivši pravnik bio povezan sa barem 15 terorističkih urota od 2001. godine na ovamo. Policija sumnja da ima veze sa petstotinjak od osamstopedeset mladih britanskih muslimana koji su se otišli boriti na strani ISIL-a.

Službenici protuterorističkog odjela su već u više navrata imali dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Choudrya, međutim svaki put bi ih zaustavio MI5 pod izlikom da je Choudry ključan u njihovim istragama, što je s vremenom dovelo do tenzija između dviju službi.

Na posljetku je priveden i osuđen zbog javne prisege ISIL-u i objavljivanja videa u kojima hvali tu terorističku organizaciju.

Izvor iz protuterorističkog odjela kazao je da su prijašnje odluke o neprocesuiranju Choudrya došle od strane MI5.

Užasnut sam činjenicom da smo dopustili da se to nastavi ovoliko dugo. Bio je do u grla u svemu tome, no policija ne može odraditi potpunu istragu ako obavještajne službe kažu da im ta osoba treba jer rade na važnoj istrazi, obavještajne službe imaju prioritet.

To su stalno činili. Iako je policija imala mnoštvo dokaza, obavještajne službe su nas blokirale jer je Choudry bio pod njihovim nadzorom. To je bilo frustrirajuće, ali morali smo tako raditi zbog njihovih istraga.

Izvor: RT