Šef britanske domaće obavještajne službe MI5, Ken McCallum, savjetovao je britanskim parlamentarcima da se čuvaju „upozorenja o upletanju“ Kine i Rusije, za koje vjeruje da će se događati sve češće jer ove dvije zemlje navodno teže međunarodnoj nadmoći.

U razgovoru za Daily Mail, McCallum je rekao da je od špijunskog skandala u parlamentu koji uključuje navodnu kinesku agenticu Christine Lee, nekoliko zastupnika izrazilo zabrinutost zbog sumnjivog pristupa. Prema riječima šefa MI5, Rusija i Kina također pokušavaju doći do savjetnika kako bi bile informirane o premijerovim aktivnostima.

Uvijek će biti da će oni koji žele utjecati na naš politički život htjeti utjecati na te savjetnike kako bi se čulo njihovo stajalište. Sami savjetnici obično su vrlo svjesni tih rizika”, rekao je McCallum.

Drugi veliki problem, prema njegovim riječima, je takozvana „online kultivacija“ običnih ljudi – stručnjaka, znanstvenika i drugih – od strane britanskih protivnika.

Opseg aktivnosti ovih protivnika toliko je velik da se MI5 suočava s teškim izborom kome dati prioritet: domaćim teroristima ili stranim špijunima, priznao je McCallum.

Važno je ne definirati ovo kao Drugi hladni rat, ali u isto vrijeme biti jasno da smo ovdje u borbi… Moramo se zauzeti za naše vrijednosti, za naš sustav, za dobrobiti demokratskog načina života koji mi i naši saveznici cijenimo”, rekao je šef MI5.

Po McCallumovom mišljenju, sadašnji zakoni Ujedinjenog Kraljevstva zastarjeli su i nedovoljni za suočavanje s „kompleksnim i međusobno povezanim svijetom današnjice“, te se stoga obavještajne službe nalaze u frustrirajućoj situaciji.

S ovim prijetnjama nastojimo učiniti sve što možemo kako bismo Ujedinjeno Kraljevstvo učinili otpornim, ali u mnogim slučajevima nemamo mogućnost pokrenuti kazneni progon na kaznenim sudovima, na primjer, trenutačno nije kazneno djelo biti prikriveni agent strana sila”, objasnio je.