Rođen 1950., Michael Whelan s vremenom je postao jedan od najvećih umjetnika po pitanju suvremenih ilustracija na temu fantastike. Njegova karijera, protegnula se na više od pedeset godina, pri čemu je stvorio niz slika i ilustracija koje su koristili i brojni izdavači knjiga te video igara, ali i različiti glazbenici.

Njegove ilustracije nalaze se na naslovnicama više od 350 knjiga znanstvene fantastike, poput onih Stephena Kinga, Anne McCaffrey, Melanie Rawn. Tu su također i klasična književna djela pisaca kao što su Edgar Rice Burroughs, H.P. Lovercraft, Arthur C. Clarke i drugi.

Whelan danas još uvijek održava izložbe svojih dijela, a djela su mu bila pod znakovitim utjecajem znanstvene fantastike, dok je kasnije prešao sa nadrealizma u nešto jači realizam. Ipak, većina radova prikazuje ono što vjerojatno neki ljudi mogu doživjeti u snovima: neobične građevine, napuštene tvornice, samotne vrtove, drevne gradove i ruševine, a među njima se obično nađe najčešće neka dama.

Tu su također i motivi iz neke davne prošlosti, poput zmajeva i ljudi, koji su tema mnogih mitova i legendi. Pojedini Whelanovi radovi, poput slike Songs of the Distant Earth, odraz su i utopijskih vizija budućnosti ljudi, premda je riječ tek o fragmentima mašte.

Svijet konkretnih djela u neredu, bačen od strane neke nepoznate kataklizme. Figura na slici shvaća da sigurnost ne leži u skrivanju u tami, već u suočavanju s realnosti, traženju svijetla i stjecanju znanja. Samo sa znanjem i prednostima šire perspektive možemo svladati prepreke – Michael Whelan o slici ‘Empire of Dreams’.

Neka od Whelanovih djela neumoljivo podsjećaju na slike njemačkog romantičnog slikara Caspara Davida Friedricha s početka 19. stoljeća. Ruševine na njima govore o neizbježnosti vremena, ali osobe koje se pojavljuju u njima svjedoče o tome da krv, kultura i identitet, unatoč pustoši koju vrijeme može stvoriti, ipak ustrajavaju kao dugotrajno svijetlo u tami.