Koalicija velikih tehnoloških tvrtki, uključujući Microsoft, razvija takozvanu „COVID putovnicu“, očekujući da će za putovanje i pristup osnovnim uslugama biti potreban digitalni dokument povezan sa statusom cijepljenja.

Grupa se nazvala Inicijativa za provjeru vjerodostojnosti (VCI), a uključuje Microsoft, Salesforce i Oracle, piše Fox News.

Američka zdravstvena ustanova Mayo Clinic također je uključena u projekt, koji se opisuje kao „najznačajniji napor cijepljenja u povijesti Sjedinjenih Država“.

Ideja je sada poznata. Svatko tko je cijepljen dobit će QR kôd koji se može pohraniti na njegov mobitel unutar posebne aplikacije. Oni koji nemaju telefone imat će pristup tiskanoj verziji.

Cilj Inicijative za akreditaciju cijepljenja je osnažiti pojedince s digitalnim pristupom njihovim evidencijama o cijepljenju“, rekao je Paul Meyer, izvršni direktor „neprofitnog“ projekta The Commons, također uključen u projekt.

Meyer je rekao da će dokument ljudima omogućiti „da se sigurno vrate na putovanja, posao, školu i život, istovremeno štiteći njihovu privatnost podataka.“

Meyer je rekao da koalicija surađuje s nekoliko vlada i očekuje usvajanje standarda koji će biti obvezni negativni test ili dokaz o cijepljenju, kako bi se ponovno uključili u društvo.

Pojedinci će morati pripremiti zapise o cijepljenju za mnoge aspekte vraćanja u normalni život“, dodao je. „Živimo u globalno povezanom svijetu. I inače smo navikli – i nadamo se da ćemo opet.

Financial Times izvještava da je projekt The Commons financirao projekt od Zaklade Rockefeller te da ga provode sve tri glavne zrakoplovne alijanse.

Zaklada Rockefeller ranije je reklamirala svoje planove za „Covid-19 digitalnu platformu za podatke i zajedničke podatke“, kao i želju da „pokrene Covid Community Healthcare Corps za testiranje i traženje kontakata“.

Koordinaciju tako masovnog programa trebalo bi tretirati kao ratni napor“, navodi zaklada na svojoj web stranici, dodajući da bi trebao postojati „javni / privatni dvostranački odbor za ispitivanje pandemije koji će pomagati i služiti kao most između lokalnih, državnih i saveznih dužnosnika s logističkim, investicijskim i političkim izazovima s kojima će se ova operacija neizbježno suočiti.“

Skupina također želi vidjeti globalnu standardizaciju takozvanih putovnica cijepljenih, napominjući da „Trenutni sustav evidencije o cijepljenju ne podržava lako prikladan pristup, kontrolu i dijeljenje provjerljivih evidencija o cijepljenju.“

Koalicija velikih tehnoloških tvrtki nastoji „prilagoditi sve aspekte životnog ciklusa upravljanja cijepljenjem i usko se integrirati s ponudama drugih članova koalicije, što će nam pomoći da se vratimo u javni život“, rekao je Bill Patterson, izvršni potpredsjednik Salesforcea .

Jedinstvenom platformom koja pomaže u sigurnom i neprekidnom poslovanju i produbljuje povjerenje s kupcima i zaposlenicima, ova će koalicija biti presudna za potporu javnom zdravlju i dobrobiti“, tvrdio je Patterson.

Mike Sicilia, izvršni potpredsjednik Oracleovih globalnih poslovnih jedinica dodao je da „Ovaj postupak mora biti što lakši poput internetskog bankarstva. Predani smo kolektivnom radu s tehnološkom i medicinskom zajednicom, kao i globalnim vladama.“

Ken Mayer, osnivač i izvršni direktor tvrtke Safe Health, također je izjavio da će VCI „omogućiti programerima aplikacija da stvore rješenja za provjeru zdravstvenog stanja koja čuvaju privatnost i koja se mogu neprimjetno integrirati u postojeće tijekove rada s ulaznicama.“

Jednostavnije rečeno, to će „pomoći da se koncerti i sportska događanja ponovno pokrenu“, rekao je Mayer.

Stotine tehnoloških tvrtki prepucavaju se kako bi razvile COVID sustave putovnica.

Dodajmo da IATA, najveća svjetska lobistička grupacija za zračni prijevoz, očekuje da će njena aplikacija „COVID travel pass“ biti u potpunosti uvedena u prvim mjesecima 2021. godine.

Daljnja aplikacija „COVID putovnica“ nazvana AOKpass tvrtke za putničke sigurnosne usluge International SOS trenutno je na probama između Abu Dhabija i Pakistana.