Microsoft je isplatio 25 milijuna dolara za rješavanje istrage američke vlade o navodnom podmićivanju bivših zaposlenika u Mađarskoj.

Microsoft je pristao platiti 25 milijuna dolara kako bi se okončala istraga američkog Ministarstva pravosuđa (DOJ) o navodnom mitu bivših zaposlenika u Mađarskoj.

Mađarska podružnica sklopila je sporazum o neprocesuiranju s DOJ-om uz nalog o prekidu i odustajanju od istrage, javlja Bloomberg. Prema američkoj Komisiji za sigurnost i razmjenu (SEC), slučaj se odnosio na kršenje Zakona o korupciji u inozemstvu.

Ministarstvo pravosuđa zaključilo je da su između 2013. i 2015. godine „viši rukovoditelj i neki drugi zaposlenici u Microsoftu Mađarska sudjelovali u shemi za povećanje marže u Microsoftovu prodajnom kanalu, koji su korišteni za financiranje nepravilnih plaćanja prema FCPA-u“, navodi Microsoftov pravni direktor Brad Smith.

Microsoft je navodno partneru prodao softver s popustom, a ti su partneri preprodali te proizvode mađarskoj vladi po većoj cijeni. Razlika u cijeni zatim je financirala mito vladinim dužnosnicima. Microsoft je otada otpustio zaposlenike koji se bave ovom praksom.

Smith je u e-mailu napisao: „Bili smo duboko razočarani i zbunjeni kada smo prije nekoliko godina prvi put saznali za te događaje i nadamo se da svi koraci koje smo poduzeli, uključujući i današnje rješenje, šalju snažnu poruku. Kao tvrtka, ne toleriramo zaposlenike i partnere koji namjerno krše politiku koja vodi temeljnim pitanjima poslovnog integriteta.

SEC je također naveo da su neki zaposlenici tvrtke Microsoft prekršili zakon angažmanom u neetičnoj poslovnoj praksi u Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Tajlandu. Microsoft je stoga ponudio popuste za prodajne partnere koji se potom daju izravno državnim klijentima te im šalje informacije kako bi bili sigurni da su popusti iskorišteni.