Microsoft je lansirao novi softver kako bi predložio izmjene u pisanju koje su politički korektne. Američki tehnološki div uključio je novu značajku u svoju najnoviju verziju Worda, popularnog softvera za obradu teksta.

Kako bi se korisnicima preporučilo da pišu na način koji ne diskriminira određeni spol, primijenit će se umjetna inteligencija, prenosi Telegraph.

Na primjer, korisnici nove značajke Microsoft Worda mogli bi vidjeti prijedloge za promjenu riječi „policajac“ u „policijski službenik“.

Softver će također koristiti AI kako bi preporučio sinonime i načine za skraćivanje rečenica kako bi se osigurala kratkotrajnost.

Pisanje zahtijeva crtu jedinstvene ljudske kreativnosti. Sama umjetna inteligencija to ne može učiniti za nas, barem ne baš dobro. Ali ona može – i to već jest – pomoći napraviti stvari kao što su ispravno pisanje riječi i ispravna gramatika“, navodi se u izvješću tvrtke u blogu.

Kako umjetna inteligencija u tim proizvodima postaje sve sofisticiranija, oni nam pomažu učiniti više od uočavanja pogrešno napisane riječi.

Microsoftovi suparnici napravili su slične poteze nakon što je tvrtka prošle godine prvi put uvela značajku „Ideas“ u PowerPoint. Google je u veljači uveo alat za pisanje uz pomoć umjetne inteligencije kako bi „ugradio složenost i nijanse gramatičke korekcije“.

Probna verzija „Ideas“ bit će objavljena u lipnju, ali će biti dostupna široj publici u jesen. Usluga će se u početku implementirati kroz Word Online, verziju Microsoftova proizvoda utemeljenu na cloudu, te će osigurati da korisnici mogu izgladiti nezgrapne rečenice i poboljšati čitljivost.

Microsoftov poticaj za „uključivost spolova“ dolazi uslijed masovnog pritiska LGBT lobija koji zahtijeva uvođenje „rodno neodređenog“ novogovora.