Microsoft Word uključio postavku za ispravljanje politički nekorektnih riječi

Microsoft je s ponosom objavio da je uveo „revolucionarnu“ značajku u svoj Word softver koja usmjerava pojedince na inkluzivnije, odnosno politički korektno pisanje.

Microsoft je tako u svoj autocorrect sustav u Microsoft Wordu implementirao isticanje fraze ili riječi koje su ili mogu biti uvredljive, a umjesto toga nudi prijedloge politički korektnih riječi i fraza na računalu.

Microsoft Word je iznimno popularan softver koji koriste stotine milijuna ljudi. Microsoft word izvrstan je alat za pisanje bilo čega i provjeru pravopisnih i interpunkcijskih pogrešaka, ali naravno, kakva je korist od jednostavnog ispravljanja gramatike kada ogromni tehnološki konglomerat kao što je Microsoft može koristiti svoj softver za kontrolu narativa onih koji koriste Word.

Predstavljen u najnovijoj verziji sustava Office 365, Microsoft Word sada će naglašavati problematične riječi i izraze s podvlačenjem ljubičastom bojom. Ovo revolucionarno ažuriranje traži riječi i fraze koje mogu „implicirati pristranost“ ili su većinom problematične u smislu rodno specifičnih zamjenica, seksualne orijentacije, između ostalog, kao što je jednostavno rasizam ili transfobičnost po prirodi.

Ova novost odnosi se na ispravljanje riječi kad je kao jezik pisanja odabran engleski, a ovaj politički korektan jezični dodatak za provjeru gramatike dostupan je samo u verziji Worda koja dolazi s pretplatom na Microsoft 365. Ako koristite samostalnu verziju sustava Office 2019 ili stariju verziju sustava Office, nećete imati pristup ovoj opciji. Postavka je tvornički podešena da bude isključena sve dok ju netko ne želi uključiti. Ovdje imate upute i kako to učiniti.

Autor: Ivica Mandekić