Mikroplastika se pojavljuje i u kišnici

Nedavna istraživanja pokazala su da se mikroplastika ne nalazi samo u tlu i vodenim površinama, već je nalazimo i u kišnici. U američkoj saveznoj državi Colorado znanstvenici su prikupljali uzorke kišnice, te su osim uobičajenih mineralnih čestica pronašli i mikroskopska plastična vlakna u raznim bojama.

Ono što je najvažnije jest da upozorimo javnost da oko nas ima daleko više plastike nego što mi to mislimo. Ona je u vodi, u kiši, u snijegu, postala je dio našeg okoliša“, poručio je znanstvenik Gregory Whaterbee.

Prema navodima stručnjaka, više od 90 posto plastičnog otpada se ne reciklira, te se s vremenom isti raspada u manje čestice koje zovemo mikroplastika. Mikroplastika dospjeva u rijeke i mora, a prema svemu sudeći ima je i u zraku.

S obzirom da smo svi izloženi stotinama sintetičkih materijala još od prvih dana naših života, teško je reći u kojoj mjeri oni štetno utječu na naše zdravlje, no sasvim je sigurno da udisamo plastičnih čestica i unost istih kroz probavni sustav sigurno nisu bezazleni i bez posljedica.

Slično istraživanje provedeno je i objavljeno početkom prošle godine u Španjolskoj, gdje su znanstvenici uočili mikroplastiku u kišnici koja je padala u visokim planinama Pireneja, iako je najbliži grad udaljen 120 kilometara.