Milanović: „EU nas tretira kao da smo retardirani“

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Hrvatski predsednik Zoran Milanović kritizirao je odnos Bruxellesa prema zemljama članicama, rekavši da nas EU „tretira kao da smo retardirani“, referirajući se pritom na pismo potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrela, koje je uputio Zagrebu prošli mjesec.

Borell je prije mjesec dana uputio dopis Hrvatskoj pun laži, u kojem nas tretira kao da smo retardirani. Izvinjavam se na izrazu, kao da imamo posebne potrebe. Da bi nam onemogućio da budemo prisutni simbolički u misiji Altea u BiH. Pokušavam biti pristojan, ali u nekom trenutku moraš reći dosta”, rekao je Milanović.

Pojašnjavajući, Milanović je rekao da je to kao kad dijete s poteškoćama u razvoju u podne pita majku smije li izaći van kuće napolje, a ona mu kaže da ne može jer se sprema mrak.

Dijete prihvati taj odgovor. Hrvatska nije to dijete. Ta vrsta odnosa duboko iritira. Danas je to Mađarska, sutra će biti neka veća država koju će biti potrebno dovesti u red. To je bila i Poljska do jučer. Danas su oni zbog okolnosti u Ukrajini super. Sutra će ponovno doći na red”, rekao je Milanović.