Istraživanje provedeno u školama u Milanu pokazalo je da talijanska djeca sve više napuštaju škole s velikim brojem imigranata, dok se i učitelji žale na nemogućnost održavanja nastave zbog previše djece koja ne govore talijanski.

Ispitivanjem situacije u urbanim područjima Milana, ustanovljeno je da 56 posto milanskih obitelji svoju djecu šalje u škole u kojima nema velikog broja imigranata, piše Il Giornale.

Oko 20 posto učenika u osnovnim školama potječe iz stranih zemalja, dok je u nekim školama taj postotak mnogo veći. Primjer je osnovna škola u četvrti Damiano Chiesa, gdje imigranti čine čak 70 posto učenika.

Iz tog razloga su i učitelji pozvali vlasti za pomoć zbog činjenice da većina imigranata ne zna talijanski jezik te da je nemoguće održavati predavanja u takvoj okolini.

Tijekom proteklih pet godina, došlo je do značajnog povećanja koncentracije djece koja ne razumiju i ne govore talijanski,“ stoji u pismu upućenom vlastima.

Poteškoće u komunikaciji s roditeljima i manjak znanja o njihovim kulturama od strane osoblja obrazovnog sustava, zahtijeva prisutnost prevoditelja ili kulturoloških posrednika.