Milijarderi doniraju kampanji Hillary Clinton 20 puta više nego kampanji Donalda Trumpa

hillary-clinton-george-soros-getty-640x480

Bivša državna tajnica i trenutna kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton, primila je 21,1 milijun dolara donacija za kampanju od strane američkih milijardera koji se nalaze na Bloombergovoj ljestvici top milijardera. S druge strane, kampanja Donalda Trumpa primila je samo 1 milijun dolara od ljudi sa tog popisa.

Dok je utjecaj kojeg najbogatiji sloj ljudi ima u američkoj politici odavno poznata, ove donacije iznose samo 3 posto ukupnih donacija koje su oba kandidata sakupila u dosadašnjoj kampanji. Ukupno je do sada sakupljeno vrtoglavih 708 milijuna dolara.

No, i kada se gledaju ukupno sakupljene donacije, Clinton opet značajno vodi, uspjela se sakupiti tri puta više novca u donacijama u odnosu na Trumpa. Kampanja Hillary Clinton je do sada ukupno primila 526 milijuna dolara donacija, dok je kampanja Donalda Trumpa primila osjetno manjih 182 milijuna dolara.

Kontroverzni milijarder George Soros najveći je pojedinačni donator, koji je donirao 11,9 milijuna dolara kampanji Hillary Clinton. Ovaj mađarski doseljenik židovskog porijekla je sedamnaesti najbogatiji stanovnik SAD-a sa procjenjenih 24,7 milijardi dolara bogatstva. Drugi na listi je osnivač Renaissance Tchnologies, James Simons, sa doniranih 7 milijuna dolara, također kampanji Hillary Clinton.

Izvor: Bloomberg