Milijarderi u doba korone povećali svoje bogatstvo na 10,2 bilijuna dolara

Foto: Joshua Roberts / Jane Barlow / Christian Hartmann

Svjetski milijarderi postali su još bogatiji dok je velik broj ljudi ostao bez posla i suočio se s egzistencijalnom krizom u doba aktualne pandemije.

Prema izvješću švicarske banke UBS milijarderi su povećali svoje ukupno bogatstvo za 27,5 posto, te ono sad doseže vrtoglavih 10,2 bilijuna dolara. Milijarderi su najviše zaradili kladeći se na oporavak globalne burze tijekom krize i globalne karantene u ožujku i travnju ove godine, te kupovinom dionica tvrtki čija vrijednost je naglo pala uslijed krize, ali je kasnije ponovno porasla uslijed gospodarskog oporavka.

Oglas:

 

Prijašnji rekord je bio 8,9 bilijuna dolara kojeg su dosegli krajem 2017. godine. Broj milijardera od tada je također porastao s 2.158 na 2.189.  Za čitatelje koji nisu upoznati s terminologijom velikih brojeva, jedan bilijun jednak je tisuću milijardi.

Najbogatiji čovjek na svijetu trenutno je Jeff Bezos, vlasnik Amazona, sa 189 milijardi dolara. Samo njegovo bogatstvo ove godine se povećalo za 74 milijarde dolara.

Na drugom mjestu je Bill Gates sa 123 milijarde dolara, nakon kojeg slijede Elon Musk sa 101 milijardom dolara, Mark Zuckerberh s 98 milijardi i Bernard Arnault s 86 milijardi dolara.