Milijuni automobilskih guma bačeni u more kako bi se stvorio umjetni greben – stvorili ekološku katastrofu

Objavljeno:

Obala floridskog okruga Broward dom je nekih od najljepših plaža u SAD-u, ali odmah iza obale pronaći ćete mjesto na kojem se nalazi potencijalno umjetno stvoreno stanište riba poznato kao Osborneov greben, a izgrađeno je od milijuna automobilskih guma.

Ukratko, stvaranje grebena Osborne rezultat je ideje skupine ribara na Floridi koja je pokušavala smisliti način kako stvoriti greben koji bi bio novo stanište za ribe.

Ribari su željeli privući više ribe u to područje i odlučili su se na ideju da iskoriste milijune starih, odbačenih guma za stvaranje ogromnog umjetnog grebena za oceanske ribe. Trebao je poslužiti kao novo stanište, no čini se da nisu uzeli neke ozbiljne faktore u obzir, te se plan katastrofalno izjalovio.

Plan izgradnje umjetnog grebena na kraju propao i je područje je postalo ekološka katastrofa. Špekuliralo se da će se koralji zakačiti i rasti na gumama, ali danas je očito jasno da se to nije dogodilo.

Jedan od velikih razloga zašto greben s gumama nije uspio ostvariti svoju zamišljenu namjenu je taj što su gume bile previše pokretne u vodi i stalno su se pomicale, iako su mnoge izvorno bile povezane zajedno najlonskim i čeličnim trakama, vezama koje su s vremenom popucale ili erodirale. Sve što se o formiralo na gumama brzo bi nestalo upravo zbog te pokretljivosti guma.

Oluje i uragani pogoršali su situaciju, a nakon nekoliko posebno teških godina 1995. i 1998., dužnosnici su počeli raditi na planovima za čišćenje Osborneovog grebena.

Kretanje guma uzrokovano olujama i morskim strujama uzrokovalo je pored toga štetu na obližnjim postojećim koraljnim grebenima.

Jedan od najvećih pokušaja čišćenja dogodio se 2007. godine kada je skupina ronilaca vojske, mornarice i obalne straže radila na izvlačenju što više guma s morskog dna, a izvješće iz tog vremena navodi da su izlačili po 1.000 guma na dan.

Operacija je bila poznata kao DiveExEast07 prema Wikipediji i uspjela je ukloniti oko 10.000 guma u 2007.

Napori čišćenja sljedeće godine rezultirali su s izvađenih 43.900 guma po cijeni od otprilike 140.000 dolara, i iako to može zvučati kao puno guma, zapravo nije.

Odjel za zaštitu okoliša Floride procijenio je da je između 1 do 2 milijuna guma bačeno u ocean kako bi se stvorio Osborneov greben, a procjenjuje se da je samo 439.000 do 677.000 guma uklonjeno na temelju dostupnih podataka.

Dodatni problem naporima čišćenja predstavlja činjenica da se iz godine u godinu proširuje područje onečišćenja zbog kretanja guma uzrokovano olujama i morskim strujama. Gume su sada raspoređene na 34 hektara oceanskog dna, što povećava troškove njihovog uklanjanja.

Prethodna cijena izvlačenja jedne gume s dna oceana bila postavljena na oko 18,75 USD po gumi u posljednjih pet godina, ali je ta brojka narasla na 29,50 USD po gumi na temelju trenutnog ugovora države s tvrtkama za uklanjanje koji istječe 2028. godine.

Autor: Ivica Mandekić

Povezani članci

Posljednje objavljeno