UN i Libijska financijska agencija istražuju navodnu pronevjeru do pet milijardi eura, koji su proteklih godina nestali s računa nekadašnjeg libijskog vođe Muammara Gaddafija.

Libijska državna financijska agencija priznala je da su na državne račune sjele kamate na svotu novca bivšeg diktatora, čiji je račun u belgijskoj banci zamrznut 2011. godine odlukom Vijeća sigurnosti UN-a. Istovremeno, agencija priznaje da ne zna gdje je taj novac kasnije završio, niti u čije ruke je dospio.

Odlukom UN-a 2011. godine zamrznuta je imovina Muammara Gaddafija u stranim bankama, između ostalog i u spomenutoj belgijskoj banci. No, tehnički gledano, ta UN-ova odluka odnosila se samo na svotu na računu, no ne i na kamate, tako da su kamate nastavile stizati u Libiju.

Iz financijske agencije poručili su da su navedene isplate prebačene na „poseban račun u inozemstvu“, no tu im se gubi trag. Vodstvo agencije opravdava se da su transferi novca vršeni za vrijeme prethodne administracije, te trenutno nemaju informacije o njihovom konačnom odredištu. Vlasti su pokrenule istragu i obećale UN-u podnijeti izvješće po okončanju iste.