Million Dollar Point – tisuće tona vojne opreme bačeno u ocean

Objavljeno:

Nedaleko obale otoka Espirito Santo na Vaunatu arhipelagu, u Tihom oceanu, leže tisuće tona vojna opreme iz Drugog svjetskog rata koje su jednostavno bačene u more od strane američke vojske.

Danas je ta lokacija ronilačka atrakcija, a naziv Million Dollar Point dobila je zbog činjenice da sadrži neizmjerno bogatstvo u iznosu vojne opreme koja se tamo nalazi, od kamiona, džipova, buldozera, dizalica, prikolica, traktora, neobrađenog metala, zatvorenih kutija s vojnom opremom i odjećom, te naravno neizbježno, sanducima boca Coca Cole.

Britanske i francuske vlasti koje su pod svojom zajedničkom kontrolom držale taj otok, odbile su kupiti vojnu opremu koja je tamo ostala od američke vojske, koja je u vrijeme rata na tom otoku imala veliku vojnu bazu.

Manji dio opreme su Amerikanci odvezli, no toga je bilo toliko da nisu imali dovoljno dostupnih brodova da sve otpreme u razumnom roku nakon što je baza zatvorena. Stoga su se odlučili svu tu vojnu opremu baciti u more.

Američka vojska je prilikom zatvaranja baze odlučila ponuditi francusko-britanskoj vladi otkup navedene opreme po relativno niskoj cijeni, što su oni odbili. Lokalna vlast vidjela je da opreme ima jednostavno previše da bi je Amerikanci mogli svu odvesti, stoga su se nadali da će ju američka vojska jednostavno ostaviti, a oni će ju dobiti besplatno. No, Amerikanci su imali nešto drugo na umu, sve što je ostalo na otoku su odvezli do obale i jedno po jedno odvozili u more i potopili.

Povezani članci

Posljednje objavljeno