Thomas Schaefer, ministar financija njemačke savezne države Hessen, jučer je pronađen mrtav. Njegova smrt službeno je proglašena kao samoubojstvo.

Schaeferovo tijelo otkriveno je u subotu u blizini željezničke pruge u Hochheimu kod Frankfurta. Policija je odlučila da je riječ o samoubojstvu na temelju svjedočenja očevidaca, kao i vlastitih opažanja. Schaefer je imao 54 godine.

Guverner, Volker Bouffier, rekao je da je Schaeferova smrt vjerojatno rezultat pritiska koji dolazi od pandemije korona virusa. Izjavio je kako je Schaefer bio zabrinut zbog toga „hoće li biti moguće uspjeti u ispunjenju ogromnih očekivanja stanovništva, posebno u pogledu financijske pomoći“, navodi se u izvješću Associated Pressa.

Schaefer je radio „danju i noću“ kako bi podržao kompanije na koje je utjecala pandemija od početka krize. Bio je „duboko zabrinut“ i konačno podlegao pritisku, rekao je Bouffier.

Schaeffer, koji je bio član njemačke vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU), bio je ministar financija pokrajine Hessen deset godina. Pod njegovim patronatom bio je Frankfurt, koji je financijsko središte Njemačke. Hessen je također dom Deutsche Bank-a, jednog od glavnih njemačkih zajmodavaca.

Prošli tjedan svi nacionalni čelnici Europske unije imali su virtualnu konferenciju na kojoj su razgovarali o mogućnosti izdavanja „korona obveznica“ namijenjenih dijeljenju ogromnih dugova koji će nastati tijekom krize među svim državama članicama. Njemačka i Nizozemska odbacile su taj prijedlog.