Ministar Sobotka: Austrijski socijalni sustav neodrživ bez imigracije

3c86b41d11fdc25ec9e7e0d589c9f098c76ea178a745d9b941ce4779eb4a0529

Prema riječima austrijskog ministra Sobotke, Austrija mora poticati imigraciju da bi mogla održavati svoj socijalni sustav. Doista, ova izjava zvuči bizarno i kontradiktorno, kad znamo da primjerice u Njemačkoj od prošlogodišnjih milijuna došljaka, radi njih tek stotinjak.

Sobotka tvrdi da Austrija treba oko 50.000 imigranata godišnje, koji će raditi i privređivati za socijalni sustav, koji uključuje zdravstvo, mirovine, naknade za nezaposlene, i sva ostala socijalna davanja.

Najveći problem sa kojim je Austrija suočena, je smanjenje populacije, njeno starenje. Stopa nataliteta od 1,4 djece nije dovoljna. Dugoročno to znači manje radno sposobnih, a više onih koje treba uzdržavati.

Sobotka s druge strane priznaje da nekontrolirana imigracija može biti štetna za društvo, te se stoga zalaže za kontroliranu imigraciju, koja bi ciljala na obrazovane i stručne imigrante koji će radno doprinositi društvu.

Nego, jeli gospodin Sobotka čuo kad za izreku da se treba liječiti bolest, a ne simptome? Zašto država aktivnije ne potiče pronatalitetnu politiku među svojim stanovništvom umjesto da riješenje vidi u uvozu stranaca da popune redove?

Izvor: Local, Tribun