Ministarstvo financija novim pravilnikom o provedbi Općeg poreznog zakona namjerava blokirati pristup internetskim stranicama stranih kladionica koje državi ne plaćaju porez.

Izmjene ovog zakona koje su stupile na snagu početkom ove godine omogućile su vlastima da zabrane poslovanje tvrtki i poduzetnika, posebice onima koji su registrirani izvan Hrvatske, a koji pružanjem usluga izbjegavaju ispunjavati i određene obveze, poput plaćanja poreza, prenosi Poslovni dnevnik.

Rasprava o pravilniku vezanom za provedbu zakona trajat će do 18. veljače. Pritom će se posebice usmjeriti pažnja na nedozvoljene gospodarske djelatnosti koje se odvijaju na internetu.

Zanimljivost je da i da će se web adrese blokiranih stranica javno objavljivati, a vlasnici blokiranih domena u roku od 30 dana od objave njihove adrese na posebnoj listi, morat će se javiti nadležnom poreznom tijelu radi uklanjanja uzroka blokade.

Posjetitelji blokiranih stranica također bi trebali dobivati obavijesti o tome zašto je neka stranica blokirana.

Kako je u Hrvatskoj iznimno popularno kladiti se na inozemnim internetskim kladionicama koje ne plaćaju porez, one su i glavna meta ovog zakona.

Prema podacima Hrvatske udruge za igre na sreću, godišnje na domaćim naivcima strani kladioničari zarade 3.5 milijardi kuna. No, što je to naspram nekih 11 milijardi kuna koje oko 30 posto stanovnika baci godišnje u dim, u utrci za tumorom?!