Tijekom ceremonijalnog polaganja vijenaca u čast preminulom osuđivanom kriminalcu Georgeu Floydu, ministrica turizma, umjetnosti i kulture Barbara Oteng-Gyasi pozvala je nezadovoljne afro-amerikance da se „ponovno nasele u Gani ako se osjećaju nepoželjnima“ u Sjedinjenim Državama.

Gana, koja se danas smatra polaznom točkom trgovine robovima koje su u SAD preprodavali sami afrički robovlasnici prije više od 400 godina, pozvala je „nepoželjne“ državljane SAD afričkog porijekla da se ponovno nasele u toj zemlji, prenosi Independent Ghana.

Oglas:

   

Iznoseći potpuno lažna uvjerenja o navodno „smrtonosnoj rasističkoj pandemiji,“ Oteng-Gysi je izjavila:

Rasizam u Americi nastavlja biti smrtonosna pandemija, zbog koje već više od 400 godina naša braća i sestre u Sjedinjenim Američkim Državama čeznu za lijekom.

Nastavljamo širiti ruke i pozivamo svu našu braću i sestre kući. Gana je vaš dom. Afrika je vaš dom. Raširene ruke su spremne da vas dočekaju. Molimo vas, iskoristite to, dođite kući i izgradite život u Gani, ne morate zauvijek ostati tamo gdje niste poželjni, imate izbor i Afrika vas čeka.

NBC News je izvijestio je da je afrička zemlja proširila inicijativu „Godina povratka“, pokrenutu prošle godine. U sklopu inicijative, Gana je pozvala afričku dijasporu širom svijeta da se „vrati kući“.

Ganski predsjednik Nana Akufo-Addo službeno je pokrenuo inicijativu „Godina povratka, Gana 2019.“ u Washingtonu, DC, u rujnu 2018.

„Znamo za izvanredna dostignuća i doprinos koji su [Afrikanci u dijaspori] dali američkim životima, i važno je da ove simbolične godine – 400 godina kasnije – obilježimo njihovo postojanje i njihove žrtve“, izjavio je ganski predsjednik.

Ganska vlada pokrenula je 2019. napore da obilježi 400 godina od kada je prvi dokumentirani robovski brod napustio Afriku prema američkoj državi Virginiji.

Dio afro-amerikanaca doista je prihvatio takvu ponudu, pri čemu su se neki trajno preselili u Ganu. Dio njih tvrdi da su se odlučili na takav potez zbog navodnog bijega od rasizma.

Kako navodi Al Jazeera, u glavnom gradu Accri živi na tisuće afro-amerikanaca.