Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sugerirao je da bi mogao biti voljan posredovati u mirovnim pregovorima kako bi pomogao u rješavanju rata u Ukrajini.

“Ako me zatraže sve relevantne strane, svakako ću to razmotriti, ali ne guram se”, rekao je Netanyahu u utorak u intervjuu za CNN. “Dovoljno sam dugo tu da znam da mora postojati zrelo vrijeme i zrele okolnosti. Ako se pojave, svakako ću to razmotriti.”

Netanyahu se vratio na vlast kao izraelski čelnik krajem prosinca, počevši svoj šesti premijerski mandat nakon što je završio svoj posljednji politički povratak. Rekao je CNN-ovom voditelju Jakeu Tapperu da su ga prošle godine zamolili da služi kao posrednik u ranoj fazi rusko-ukrajinskog sukoba, ali nije razmatrao tu ponudu jer u to vrijeme nije bio premijer. Odbio je reći tko ga je zamolio da posreduje između Kijeva i Moskve.

“Rekao sam, dobro, imam pravilo, jedan premijer po jedan, kao jedan po jedan predsjednik”, rekao je Netanyahu, dodajući da smatra da je zahtjev neslužbeni i da nije nastavio s tim.

Upitan bi li sada igrao takvu ulogu, rekao je: “Ako me pitaju obje strane, i iskreno, ako me pitaju Sjedinjene Države, jer mislim, znate, da ne možete imati previše kuhara u kuhinji.”

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog rekao je prošlog mjeseca da bi Netanyahu mogao biti dobar izbor kao mirovni posrednik. “Ne sumnjam da Netanyahu može biti učinkovit posrednik budući da točno razumije što su moderni ratovi i što je bit posredovanja u ovim uvjetima”, rekao je predsjednički savjetnik Mikhail Podoliak za izraelski i24 News.