Mislili ste da samo u Hrvatskoj mrtvi glasaju?

voting-poll-booth-ap-640x480

Nedavna istraga u američkoj saveznoj državi Colorado otkrila je da su brojni muškarci i žene redovno glasali na izborima posljednjih godina, unatoč činjenici da su već godinama mrtvi.

Više primjera glasačke prijevare otkriveno je nakon usporedbe popisa aktivnih glasača koji su dali svoj glas na izborima sa saveznim registrom mrtvih osoba.

Vjerujemo da postoje primjeri glasačke prijevare, što pokazuje da i dalje postoji potencijal za varanje na izborima,“ rekao je glavni tajnik savezne države Colorado, Wayne Williams.

Jedan od upečatljivijih primjera je povijest glasanja žene pod imenom Sara Sosa  iz Colorado Springsa. Ona je preminula 14. listopada 2009. godine, ali je nekako uspjela dati svoj glas na raznim izborima 2010., 2011., 2012. i 2013. godine. Njezin suprug je umro 26. rujna 2008. godine, ali je također netko glasao na njegovo ime 2009. godine.

Netko je glasao na tuđe ime, na što nije imao pravo, to je ozbiljan problem“, rekao je službenik okruga El Paso, Chuck Broerman.

Broerman kaže da je Sosa ostala upisana u popis birača jer nije zadovoljavala kriterije da se njeno ime izbriše sa popisa.

Službenici izbornih povjerenstava mogu izbrisati imena sa popisa birača samo ako imena, datumi rođenja i adrese preminulih osoba odgovaraju podacima sa popisa birača. Ako se u tim podacima dogode pogreške, službenici ostavljaju preminule osobe na popisu, što može dovesti do lažnih glasova.

Nakon provedene istrage, ured glavnog tajnika savezne države Colorado potvrdio je postojanje barem 78 preminulih osoba čija imena se i dalje nalaze na popisu birača.

U svibnju ove godine u saveznoj državi California otkriveno je stotine mrtvih birača koji se i dalje nalaze na popisu birača, dok je samo u okrugu Los Angeles ta brojka uključivala 215 osoba.

Izvor: Breitbart