Predsjednica američkog instituta pedijatara izrazila je zabrinutost zbog opasne prakse propisivanja hormonskih blokatora djeci koja misle da su transrodna, kako bi se spriječilo njihovo tijelo da se razvije na prirodan način.

Dr. Michelle Cretella izjavila je na forumu o transrodnosti pod pokroviteljstvom zaklade Heritage da smatra kako se djeca zlostavljaju načinom na koji im se objašnjava spolna konfuzija i pomaže u prijelazu na suprotni spol.

Rekla je da se „kemijska kastracija događa kada stavite bilo koje biološki normalno dijete na blokatore hormona puberteta“, dodavši da se takvim potezom normalan dio ljudskog razvoja – pubertet – zapravo liječi kao da je bolest. Zatim je spomenula kako je proces sterilizacije stvarno loš za djecu, a operativni zahvati dvostruke mastektomije s 16 godina nije dobar način liječenja anksioznosti ili depresije.

Zavaravajući predškolsku djecu s tvrdnjama da mogu biti zarobljena u pogrešnom tijelu … poremeti se njihovo normalno poimanje stvarnosti i kognitivni razvoj.

Kaže da bi htjela zaustaviti sve operacije promjene spola i korištenja blokatora hormona na djeci, a također vjeruje da bi škole trebale prestati promicati rodnu ideologiju.

Nije iznenađujuća činjenica da bi promicanjem transrodnosti najviše profitirale farmaceutske tvrtke jer bi poticajem na zanemarivanje biologije i prepuštanjem djeci odluku da hirovito odaberu svoj spol, u velikoj mjeri znatno zaradile na operativnim zahvatima, lijekovima i ostalim medicinskim tretmanima koje bi takvi pojedinci trebali do kraja života.

Dr. Cretella se također osvrnula za istraživanja koja navodno služe kao podloga za promicanje takve prakse. Spomenula je da se doista radi o samo dva takva istraživanja koja su potvrdila da je rodna disforija nešto pozitivno po dijete.

Također je napomenula da se radi o kratkoročnim i površnim istraživanjima. Osim toga, „mentalno zdrava djeca“ koja su se koristila kao kontrolna skupina bila su često braća i sestre djeteta koje je identificirano kao transrodna osoba, što i ne predstavlja baš objektivnu kontrolnu skupinu. Nadalje, roditelji su procjenjivali mentalno zdravlje djece. Rekla je da „ne trebate imati medicinsku diplomu kako bi znali da su takva istraživanja jedva znanstvena“.

Stručnjaci se osjećaju pod pritiskom

Prošle godine, dr. Cretella je napisala izvješće pod nazivom „Rodna disforija u djece i suzbijanje rasprave“ u kojoj je istaknula da su stručnjaci koji podržavaju rodnu tranzicijsku terapiju često u potrazi za novim poslom.  Rekla je kako bi se osoba koja pita liječnika da ukloni zdravu nogu ili ruku odmah smatrala mentalno nestabilnom ili ludom, ali oni koji traže da im se penis ili prsa odstrane su transrodne osobe i stručnjaci koji ne podržavaju takav potez optužuju se za diskriminaciju.

Također se suočava s problemom blokatora hormona puberteta koji su povezani s nekoliko zdravstvenih problema, uključujući veći rizik od pretilosti, raka testisa i fraktura kostiju, uz nepoznat utjecaj na kognitivni i psihološki razvoj osobe. Iako uporaba tih blokatora na djecu s rodnom disforijom nije opširno proučavana, istraživanja na odraslima pokazala su neke vrlo zabrinjavajuće učinke, uključujući abnormalnosti mozga u izvršnom funkcioniranju i pamćenju, kao i kognitivno propadanje.

U međuvremenu se spoznalo da se povećava opasnost od krvnih ugrušaka, visokog krvnog tlaka, moždanih udara, dijabetesa, srčanih bolesti i raka kada biološki dječaci uzimaju hormone estrogena ili biološke djevojke uzimaju hormone testosterona.

Iako udruge tvrde da pomažu djeci, čini se da zapravo imaju suprotan učinak i da time dolaze do masovnih eksperimenata na djeci za koju dr. Cretella kaže da imaju psihološko stanje koje normalno prestaje nakon puberteta.