Misterij iskrivljene šume u Poljskoj

Veo misterije obavijen je oko dijela šume pored sela Nowe Czarnowo u Poljskoj, gdje na jednom mjestu oko 400 komada borovih stabala raste na iznimno čudan način.

Ova čudnovata šuma, odnosno stabla koja ju nastanjuju, posađena su negdje tridesetih godina prošlog stoljeća, vjerojatno od strane lokalnog stanovništva. Okruženo borovom šumom sasvim normalnog izgleda, ovih 400 stabala raste savijeno pod 90 stupnjeva, odmah iznad baze stabla, a krivina zatim ispravlja stablo koje nastavlja rasti ravno u visinu.

Oblikovano poput slova „J“, većina borova savijeno je prema sjeveru. Pretpostavka je da ih je netko namjerno tako savio dok su bila stara 7 do 10 godina.

Jedna od teorija postanka njihovog oblika jest da su bila doslovno pregažena prolaskom tenkova u vrijeme drugog svjetskog rata, te ostala savijena. Nako što su nastavila rasti, stvorila se krivina i stabla su nastavila rasti u vis.

Druga je teorija slična prvoj, osim što krivci nisu tenkovi već velike količine snijega koje su savile mlada stabla.

No, ove dvije teorije su malo vjerojatne zbog činjenice da su dotična stabla okružena šumom normalnih stabala. Teorija koja je pak najvjerojatnija jest da su stabla dok su rasla namjerno savijena od strane šumara, kako bi poprimila traženi oblik pogodan za kasniju upotrebu u stolariji i izgradnji drvenih brodova.

Nažalost, nitko nije živ tko bi potvrdio tu teoriju s obzirom da su okolna sela teško nastradala u vrijeme drugog svjetskog rata, te su se ljudi raselili ili poginuli. Vjerojatno će tajna njenog nastanka ostati neotkrivena, ostavljajući ovaj fascinantan primjer da golica maštu posjetitelja.