Mit: Hrana s „negativnim kalorijama“

Koncept hrane s negativnim kalorijama stvorio je putem medija pogrešne predodžbe koje u neku ruku zvuče poput svojevrsnog „perpetum mobile-a“ prehrane. Dakako, popularnost je došla uglavnom zahvaljujući medijskoj propagandi, putem raznih foruma te publikacija poput one Neala D. Bernarda, Hrana od koje ćete smršaviti: Učinak negativnih kalorija.
Prema ovoj takozvanoj „prehrani s negativnim kalorijama,“ vjeruje se da određene namirnice, poput celera, brokule, papaje ili zelene salate, zahtijevaju veći unos energije za njihovo probavljanje, nego što one kao namirnice donose tijelu. Tehničkim rječnikom rečeno, termički učinak je veći od energetskog sadržaja hrane.

Nažalost, kao i mnoge druge varljive, ali i opasne dijete ili načini prehrane, ovo predobro zvuči da bi bilo istinito, a trenutno ne postoji niti jedan znanstveni dokaz o postojanju hrane koja bi doista imala „negativne kalorije.“ Zapravo, probavni proces uobičajeno zahtjeva samo 10 posto kalorijskog unosa. Kada je riječ o hrani s „negativnim kalorijama,“ taj broj ima tendenciju skoka na oko 20 do 30 posto, ali ne uvijek. Ponekad se kreće na uobičajenih 10 posto. Čak i u ekstremnim slučajevima, dakle kod 30 posto, to još uvijek nije više od 100 posto.

Konkretan primjer: Nedvojbeno najpopularnija hrana „negativnih kalorija“ je celer, koji sadrži oko 16 kilokalorija na 100 grama. Komadić celera sadrži okvirno oko 6 kilokalorija. Međutim, probava zahtjeva oko pola kalorije da probavi taj komadić, što znači da je potrošeno tek 8 posto kalorijskog unosa, a ne 100 ili više posto. Dakako, to ne znači da je celer loša hrana, ali svakako nije niti blizu „negativnim kalorijama,“ već se smatra „niskokaloričnom“ hranom.

Iako je hrana s „negativnim kalorijama“ samo još jedan od prehrambenih mitova, još uvijek velika većina ima koristi od prehrane bogate voćem i povrćem u svakodnevnom menuu, budući da niskokalorična hrana sadrži veliki broj vitamina i minerala, te fitokemikalija. Ako ništa drugo, odličan su međuobrok između onih obilnijih.

Neke od najčešćih namirnica koje se smatraju hranom „negativnih kalorija“ su: šparoge, repa, mrkva, tikvice, papaja, komorač, brokula, zelena salata, cvjetača, celer, špinat, krastavac, marelica, mandarina, breskve, grejp, jagode, limun i lubenica.

Godine 2007., Coca-Cola i Nestle morali su platiti kaznu u iznosu od 650.000 dolara zbog toga što su tvrdili da napitak od zelenog čaja, Enviga, izgara 20-30 kalorija više nego što sadrži kalorija u jednoj limenci. FDA nije pronašla niti jedan znanstveni dokaz kojim bi se potvrdila ova tvrdnja, pa su tvrtke morale platiti kaznu.

Izvor: Today I Found Out, Tribun