Prema izvješćima, stanovnici grada Chiosa na istoimenom otoku uspješno su spriječili teretni brod da isporuči opremu za izgradnju novog centra za imigrante na tom grčkom otoku.

Mještani i dužnosnici Chiosa okupili su se u više luka na otoku kako bi spriječili brod pod nazivom Pelagitis dok je pokušavao pristati i iskrcati teške strojeve i materijale za planirani „Zatvoreni kontrolirani pristupni centar“.

Snimku blokade u glavnoj luci Chios objavili su u četvrtak lokalni mediji.

Pri dolasku broda, stanovnici i izabrani dužnosnici stali su ispred rampe za privez, sprječavajući posadu da ispusti brodsku rampu“, izvještava Politischios.

Nešto kasnije brod je napustio luku u kojoj je ostao kratko vrijeme isplovivši za Mitilenu.

Nekoliko sati ranije, napore da se iskrca oprema u otočkoj pomoćnoj luci Mesta osujetila je još jedna velika skupina ogorčenih stanovnika.

Dinamična prisutnost ljudi i neposredan odgovor na poziv Koordinacijskog odbora izabrane vlasti i stanovnika, kao i mjesnih vijeća Sykiade i Lagade, rezultirali su sprječavanjem iskrcaja strojeva u luci Mesta“, Politischios je izvijestio ubrzo nakon incidenta.

Nakon gotovo sat vremena konzultacija i pregovora između stanovnika i policije i lučke uprave, konačno je postignut dogovor koji je rezultirao da se strojevi nisu iskrcali u Mesti.

Plovilo je potom krenulo prema Mitilenu, glavnoj luci i glavnom gradu otoka Lezbosa, gdje se planira izgraditi još jedan azilantski kamp.