Na ovogodišnjoj najvećoj europskoj izložbi inovacija Euroinvent, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu Šime Grbić, osvojio je šest medalja za projekt vozila s pneumatskim pogonom.

Grbić, koji trenutno studira na diplomskom studiju na smjeru Mehatronika i robotika, na preddiplomskom je studiju za završni rad razradio temu projektiranja i upravljanja vozilom pogonjenog stlačenim zrakom, prenosi Poslovni dnevnik.

Na Euroinventu je predstavljeno preko 600 inovacija iz 35 država, a na sudjelovanje je mladog inovatora potaknuo njegov mentor prof. dr. Željko Šitum.

Najviše su mi pomogli moj mentor, tvrtka Festo koja je donirala komponente za izradu, Udruga mehatroničara FSB-a te moji roditelji i djevojka koji su mi bili velika moralna, a ponekad i financijska podrška“, ističe Grbić.

Grbić je u Rumunjskoj među odličjima osvojio zlatnu medalju Euroinventa, posebno odličje Svjetske organizacije udruga inovatora (WIIPA), posebne nagrade izaslanstava Portugala, Maroka i Indonezije te zlatnu medalju Sveučilišta iz rumunjske Šučave.

Njegovo vozilo je zapravo model autonomnog vozila pogonjenog i upravljanog stlačenim zrakom. Zrak se pritom kontrolirano preko ventila pušta u pneumatske „mišiće“ koji kontrakcijom zakreću koljenasto vratilo vozila te ga tako pokreću.

O kompleksnosti ovog izuma svjedoči i sustav upravljanja koji je riješen pomoću linearnog pneumatskog koračnog motora, koji predstavlja novu vrstu pneumatskog aktuatora. Zakretanjem kotača upravlja Arduino mikrokontroler, što omogućuje pravilnu geometriju skretanja.

Mobilna pneumatska vozila trenutno su rijetkost u svijetu robotike, ali Grbić vjeruje kako tu ima puno prostora za napredak.

U daljnjem razvoju Grbić se kani posvetiti nadogradnjama poput recimo daljinskog upravljanja, ugradnje senzora za dodatnu autonomnost vozila.