MMF podupro južnoafrički plan konfiskacije zemlje

Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters

Međunarodni Monetarni Fond službeno odobrava kontroverzni južnoafrički plan konfiskacije zemlje bijelaca „dokle god se reforma temelji na zakonima i transparentnosti“, izjavio je predstavnik MMF-a u toj zemlji.

Montfort Mlachila, predstavnik MMF-a u Južnoj Africi, poručio je da reforma ne smije naštetiti proizvodnji i dovesti u opasnost snabdjevanje hranom u toj zemlji.

U potpunosti podupiremo potrebu provedbi reformi kako bi se riješio problem nejednakosti“, rekao je Mlachila u razgovoru za Reuters.

Zakon o preraspodjeli zemljišta predložio je vladajući ANC još 2015. godine, te je dobio punu potporu novoizabranog predsjednika Cyrila Ramaphose. Zakon će omogućiti južnoafričkoj vladi da bez kompenzacije otme zemlju koja pripada bijelim farmerima.

Većina južnoafričkih farmi u vlasništvu su bijelaca, koji su u toj zemlji manjina. Aktualni predsjednik obećao je promijeniti ustav, kako bi se omogućila preraspodjela zemljišta. Usto, bijelim farmerima neće biti isplaćena nikakva naknada, te će čak morati u potpunosti isplatiti kredite i hipoteke koje su podigli za potrebe poslovanja.

Zakon još nije službeno stupio na snagu, te je povučen na daljnje usuglašavanje. Bez obzira na proceduralni postupak, ANC je najavio svoju punu podršku provedbi reformi.