MMF predviđa rast ruskog gospodarstva, unatoč sankcijama

Foto: Associated Press

Međunarodni monetarni fond priopćio je kako očekuje rast ruskog gospodarstva od 1,5 posto ove godine unatoč kampanji zapadnih sankcija protiv zemlje koju predvode SAD, za koje je predsjednik Biden jednom obećao da će “pretvoriti rublju u ruševine”.

Rusko gospodarstvo prošle je godine palo za 2,1 posto, ali se oporavilo jer se Rusija prilagođavala sankcijama.

U izvješću se navodi da su sankcije u početku otežale Rusiji nabavu mikročipova i drugih tehničkih komponenti, ali je Moskva zatim pronašla rupe u sankcijama kroz susjedne zemlje. Rusija također nije imala problema s prodajom svoje nafte jer je pronašla nova tržišta u Indiji i drugdje u Aziji.

Journal je citirao analitičare koji su rekli da će sankcije dugoročno naštetiti Rusiji, ali Moskva nastavlja jačati veze i značajno povećava trgovinu s Kinom.

Rusija, Kina i druge zemlje na meti američkih sankcija polako stvaraju alternativu globalnom financijskom sustavu kojim dominiraju SAD.

SAD se sankcijama uspješno slomile gospodarstva manjih zemalja, ali su sankcije Rusiji najoštrije nametnute tako velikom gospodarstvu.

Američke sankcije manjim nacijama također gube dio svoje snage jer Kina i Rusija nude alternativna tržišta.

Na primjer, iranska prodaja nafte 2022. premašila je prodaju iz 2016. prije nego što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. i ponovno nametnule sankcije zemlji. Većina nove iranske prodaje nafte bila je u Kini.

Autor: Ivica Mandekić