Međunarodni monetarni fond (MMF) vjeruje da kriptoimovina ne bi trebala dobiti službenu valutu ili status zakonitog sredstva plaćanja, navodi se u izjavi izvršnog odbora objavljenoj u četvrtak.

U izjavi su sažete rasprave o akcijskom planu fonda u devet točaka o tome kako zemlje trebaju postupati s kripto imovinom, pod nazivom ‘Elementi učinkovite politike za kripto imovinu’, održane ranije ovog mjeseca. Dokument je dao “smjernice zemljama članicama MMF-a o ključnim elementima odgovarajućeg političkog odgovora na kripto imovinu.”

Prema izjavi, glavna preporuka fonda je “očuvati monetarni suverenitet i stabilnost jačanjem okvira monetarne politike i ne davanjem službene valute ili statusa zakonitog sredstva plaćanja kripto imovini”. Odbor je primijetio da bi široko prihvaćanje kripto imovine “moglo potkopati učinkovitost monetarne politike, zaobići mjere upravljanja protokom kapitala i pogoršati fiskalne rizike.” MMF stoga poziva zemlje da se usredotoče na usvajanje poreznih pravila i zakona koji reguliraju kripto imovinu, napominjući da je neuspjeh u tome sada “neodrživ” s obzirom na nedavne implozije nekoliko kripto burzi.

“Direktori su se složili da stroge zabrane nisu prva najbolja opcija, ali da bi se mogla primijeniti ciljana ograničenja, kako bi se ograničili kripto rizici. Nekoliko je direktora, međutim, smatralo da se izravne zabrane ne bi trebale isključiti… Sve veće prihvaćanje kripto imovine u nekim zemljama, izvanteritorijalna priroda kripto imovine i njezinih pružatelja, kao i sve veća povezanost s financijskim sustavom, motiviraju potrebu za sveobuhvatnim, dosljednim i koordiniranim odgovorom”, stoji u priopćenju.