MMF upozorava na globalni rast cijena hrane

Foto: AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Međunarodni monetarni fond (MMF) u srijedu je upozorio da raskid sporazuma o žitaricama u Crnom moru prijeti pogoršanjem globalne nesigurnosti hrane i uzrokom skoka cijena, posebno u siromašnijim zemljama.

Sporazum između Rusije i Ukrajine uz posredovanje UN-a, koji je omogućio siguran prolaz ukrajinskom poljoprivrednom izvozu preko Crnog mora, poništen je ranije ovog tjedna.

“Prekid inicijative utječe na opskrbu hranom u zemljama koje se uvelike oslanjaju na isporuke iz Ukrajine, posebice u sjevernoj Africi, na Bliskom istoku i u južnoj Aziji”, rekao je glasnogovornik MMF-a, a prenosi Reuters.

“To pogoršava izglede za sigurnost hrane i riskira povećanje globalne inflacije hrane, posebno za zemlje s niskim prihodima.”

Glasnogovornik je istaknuo da je dogovor bio važan čimbenik za globalnu sigurnost hrane, jer je pomogao olakšati izvoz žitarica i gnojiva iz Ukrajine na globalno tržište, čime je smanjen pritisak na međunarodne cijene hrane. Dodao je da će zajmodavac nastaviti pratiti situaciju u regiji i utjecaj svih događaja na globalnu sigurnost hrane.

Moskva je svoju odluku o raskidu ugovora o žitu objavila u ponedjeljak ujutro, navodeći kao razlog neuspjeh drugih strana da ispune svoje obveze u vezi s ruskim poljoprivrednim izvozom.